Subota, 21. Maja 2022.
Tuzlanski.ba logo

Čengić: Patriotske snage u BiH i Crnoj Gori će nadjačati ruske igrače u našim državama

Preuzmite sliku

Zastupnik u Parlamentu Federacije BiH Irfan Čengić boravio je u Podgorici gdje je učestvovao kao panelista na konferenciji “Regionalna i globalna bezbjednosna kriza”, u organizaciji Demokratske partije socijalista Crne Gore.

“Bosna o Hercegovina i Crna Gora su države koje se nalaze pod velikim ruskim utjecajima i prijetnjama, ali sam uvjeren da će patriotske snage uz podršku međunarodnih saveznika nadjačati te snage. Tek je agresija na Ukrajinu pomogla međunarodnoj zajednici da postanu svjesni ruskog utjecaja u BiH i Crnoj Gori koji predstavlja ozbiljnu sigurnosnu prijetnju za region i Evropu”, istakao je Čengić na panelu.

Podsjetio je da ambasador Rusije u BiH otvoreno upućuje prijetnje zbog strateškog opredjeljenja BiH da postane članica NATO alijanse, što još jednom pokazuje koliko je bila vizionarska politika DPS-a i Mile Đukanovića koji je osigurao članstvo Crnoj Gori u NATO alijansi. Smatra da u narednom periodu politike u BiH i međunarodna zajednica imaju nekoliko zadataka.

“Veliki sigurnosni problem za BiH predstavlja naredno produženje “Althea” misije EUFOR-a, te se mora pronaći rješenje u Općem okvirnom sporazumu za mir u BiH za prisustvo međunarodnih odružanih snaga u mirovnoj misiji u BiH”, upozorio je Čengić.

Ističe da na sceni imamo “nepoštivanje Sporazuma o subregionalnoj kontroli naoružanja, što zapravo predstavlja sigurnosnu prijetnju za Bosnu i Heecegovinu, jer Srbija je okružena NATO zemljama i to naoružanje nije od nikakve koristi za te zemlje“.

“Politike u BiH i međunarodni saveznici moraju osujetiti sve pokušaj destabilizacije Oružanih snaga BiH, koje zaslužuju puno povjerenje i podršku u očuvanju mira u BiH i sigurnosti svih građana. Kao član Komisije za sigurnost Parlamenta FBiH, smatram da veliki sigurnosni problem može predstavljati što se pokušava od pojedinih policijskih snaga formiraju jedinice koje imaju vojnu strukturu i naoružanje koje nije potrebno policijskim strukturama”,smatra Čengić.

Na konferenciji su učestvovali zamjenik ministra odbrane Ukrajine Oleksandr Polishchuk, bivša ministarka odbrane Sjeverne Makedonije Radmila Šekerinska, poslanik u Bundestagu Josip Juratović, član Socialdemokratske partije Kosova Azem Vlasi, bivši ministar inostranih poslova Crne Gore Miodrag Vlahović i ukrajinska analitičarka Maria Kucherenko, bivši ministar odbrane Crne Gore i zastupnik Predrag Bošković, gradonačelnik Podgorice Ivan Vuković, šef Kluba poslanika DPS Danijel Živković, ministar odbrane Crne Gore Raško Konjević, predsjednik Socijademokrata Damir Šehović. (Fena)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

   
Ključne riječi: , , ,