Petak, 10. Jula 2020.
Tuzlanski.ba logo
Preuzmite sliku

CCI: “Apsurd je da Vlada TK 16 puta više sredstava izdvaja za političke subjekte u odnosu na nauku” (VIDEO)

Centri civilnih inicijativa (CCI) prezentirali su danas u Tuzli rezultate  rada Vlade i Skupštine Tuzlanskog kantona za prvi kvartal ove godine, ocijenivši da su taj period obilježili nastavak radničkih protesta i odsustvo socijalne osjetljivosti i osjećaja za realnost novog saziva kantonalne skupštine.

Konsultant CCI-a za područje TK-a Muris Bulić kazao je da uvodni ekspoze premijera Bege Gutića, u kojem su najavljene reforme, finansijska konsolidacija kantona, pošten pristup u radu, rad korak po korak, budi nadu da bi do pozitivnih promjena i u ovom kantonu moglo doći.

Međutim, ističe Bulić, događaji početkom 2015. godine, kao što su pokušaj povećanja primanja poslanicima Skupštine i nestabilnosti u radu Vlade, “ne ulijevaju povjerenje da bi se tim tokom moglo ići dalje”.

 • press-cci
 • Kao što je poznato, za provođenje reformi potrebna je visoka saglasnost ne samo među koalicionim partnerima nego u cjelokupnom zakonodavnom i izvršnom dijelu vlasti kantona – podvlači Bulić.

  Dodaje kako početak mandata novog saziva Skupštine TK-a na najbolji način pokazuje koliko je važno da se i izvršna i zakonodavna vlast konstituiraju u najkraćem vremenu da bi što prije odgovorili na potrebe građana u okviru svojih nadležnosti.

  Kako navodi CCI, od 1. januara do 31. marta ove godine, Skupština TK-a je održala tri redovne jednodnevne sjednice, na kojima je efektivni rad trajao ukupno sedam i po sati, odnosno dva i po sata mjesečno u prosjeku.

  Rezultat tog rada je, kažu u CCI-u, svega 12 realizovanih mjera, od kojih se većina odnosila na imenovanja i finansije.

  – Skupština je, u posmatranom periodu, usvojila svega tri zakona, u finalnoj formi prijedloga te prihvatila jedan u nacrtu – kazao je Bulić.

  Aktuelni saziv Skupštine će, dodaje, biti upamćen i po tome što je ovo prvi saziv koji svoj program rada nije donio ni nakon isteka prvog kvartala, a Vlada opet prvi kvartal završava bez usvojenog programa rada drugu godinu zaredom.

  Bulić ističe da se, kada je u pitanju donošenje budžeta i programa rada, gotovo redovno krše procedure koje propisuju na koji način te dokumente treba donijeti.

  Na kraju svake godine se donose najvažniji dokumenti, program rada i budžet za narednu godinu i redovno se događa da i Vlada i Skupština krše te propise. U dramatičnom finišu imali smo situaciju da je Skupština ponovo 30. marta donijela budžet bez programa rada – potcrtao je Bulić.

  S druge strane, konsultant za monitoring CCI-a Mersad Avdić navodi da je, i pored toga što gotovo mjesec dana nije radila, Vlada TK-a u prvom kvartalu 2015. imala “pristojne rezulate.”

  Od 1. januara do 31. marta, Vlada TK-a je održala 13 sjednica – pet sjednica je održala Vlada u “tehničkom mandatu“, a osam nova i realizovale 160 različitih mjera.

  Iako je Vlada u “tehničkom mandatu” svoju posljednju sjednicu održala 10. februara, a nova Vlada svoju prvu sjednicu tek 9. marta, učinak Vlade TK-a u prvom kvartalu 2015. jedva je, navodi CCI, nešto slabiji od rezultata ostvarenih u prvim kvartalima 2012. i 2013., a znatno bolji od realizacije u prvim kvartalima 2011. i 2014. godine.

  Zaduženost kantona i visoka stopa nezaposlenosti predstavljaju goruće probleme koji zahtijevaju provođenje ozbiljnih reformi. Zbog višegodišnje nekontrolisane javne potrošnje u TK-u stvoren je akumulirani deficit koji po iznosu ( 93,5 miliona) čini četvrtinu budžeta i koji se vraća unutrašnjim i vanjskim kreditima. To upućuje na zaključak da je za rješavanje ovog problema potrebna hitna i ozbiljna dugoročna strategija, kojom bi se korak po korak išlo ka projektovanom rješenju – poruka je CCI-a.

  Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje