Srijeda, 17. Aprila 2024.
Tuzlanski.ba logo

Čavara: Vjerujem da će otvaranje pristupnih pregovora biti prekretnica u političkom životu BiH

Preuzmite sliku

Predsjedavajući Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine Marinko Čavara pozdravio je najavu pozitivne odluke o otvaranju pristupnih pregovora Evropske unije s BiH.

-Ja se nadam da ono što smo uradili kroz Parlamentarnu skupštinu BiH, kao i kroz politički dijalog i konsenzus oko ključnih pitanja, biti dovoljno da dobijemo pregovarački status. Nadam se da će biti i konkretan datum, a što će opet omogućiti da krenemo i u nove reforme koje će doprinijeti i pristupanju evropskim fondovima i stvaranju boljih životnih uslova u BiH, ali i ukupnoj stabilizaciji političkih odnosa u zemlji, izjavio je Čavara za Fenu.

Dodaje da s optimizmom gleda na predstojeće dane i 21. marta kada s očekuje i konačna odluka EU o otvaranju pristupnih pregovora s BiH.

-Hoću vjerovati da će to biti jedna nova prekretnica u političkom životu BiH. Vidjeli smo kako se teško postižu dogovori. Očito je da imamo nedostatak povjerenja i držanja nekih svojih krajnjih pozicija u pregovorima. S jačanjem povjerenja mislim da će biti i puno više prostora za kompromis. Zato i mislim da je ovaj put dogovora aktualne parlamentarne većine, koja je izdržala mnogo duže nego su joj neki prognozirali, zapravo najbolji način za buduće djelovanje. Trebamo se natjecati ko će više doprinijeti stvaranju boljeg ambijenta za život svih u BiH, poručio je Čavara u izjavi za Fenu.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , ,