Subota, 7. Decembar 2019.
Tuzlanski.ba logo
Preuzmite sliku

Čampara: Neće biti rata, rezervni sastavi policije asociraju na loše uspomene

Smatrali smo i danas smatramo da ne trebaju rezervni sastavi policijskih struktura, izjavio je danas u intervjuu za televiziju N1 federalni ministar unutrašnjih poslova, Aljoša Čampara.

Po njegovim riječima, nemamo popunjen ni aktivni sastav.

– Nigdje nema u potpunosti da je prema pravilnicima popunjenost sto posto. Nema logike da se uspostavlja rezervni sastav. Ako su motivi ono što oni govore, stvarno mislim da niko ne vjeruje u te stvari. Ako govorimo i o migrantskoj krizi, ona prije svega pogađa Federaciju BiH – kazao je Čampara, naglašavajući da Republika Srpska nema neku vrstu opravdanja kada to navodi kao razlog.

Komentarišući česte rasprave o mogućnostima izbijanja novog rata, ministar je ocijenio da rata neće biti.

– Mislim da neće biti rata, ali ste potpuno u pravu kad kažete da sve ovo stvara nervozu i strah kod građana. Rezervni sastavi policije asociraju na loše uspomene. Opet ponavljam, apsolutno nije trebalo buditi ružne emocije koje su se dogodile ovdje. Novce koje smo uložili u to trebalo je uložiti u ekonomiju i obrazovanje. Ja sam siguran da ovdje neće biti rata ni zbog međunarodne zajednice koja je ovdje uložila mnogo energije i truda. Kada govorimo o vojnim efektivima i policijskim snagama, jako je bitan balans u tim snagama – rekao je Čampara. (N1)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje