Nedjelja, 27. Novembra 2022.
Tuzlanski.ba logo

Briševo kod Prijedora: Razbijene ploče s imenima Hrvata ubijenim 1992. godine

Preuzmite sliku

Nepoznati počinitelji polupali su ploče s imenima 67 Hrvata, koje su pripadnici srpskih postrojbi ubili na početku rata 1992. godine u mjestu Briševu, u općini Prijedor, objavili su danas mediji u Mostaru.

Pozivajući se na svjedoke koji su objavili fotografije na društvenim mrežama, navodi se kako su polupane sve ploče koje su ovog proljeća u mjestu Briševu, selu južno od Prijedora, postavili članovi istoimene udruženja, čije je sjedište u Zagrebu. Na pločama su bila zapisana imena žrtava, Hrvata civila koje su pobili pripadnici srpskih snaga.

Briševo, koje je smješteno između Sanskog Mosta i Prijedora, praktično je zbrisano s lica zemlje 24. i 25. jula 1992. godine u napadu srpskih snaga. To selo su najprije opkolile srpske snage, stanovnike prisilile na predaju, a potom su ubili najmanje 67 mještana hrvatske nacionalnosti, uključujući žene i djecu, te porušili i zapalili sve kuće i crkvu.

Bilo je to najveće stradanje Hrvata u jednom danu tokom cijelog rata u BiH. Prema popisu stanovništva iz 1991. godine, u Briševu je živjelo 370 Hrvata. Na popisu provedenom 2013. godine bilo ih je tek četiri. Obnovljeno je tek nekoliko porodičnih kuća. (Index.hr)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

   
Ključne riječi: , , ,