Ponedjeljak, 15. Aprila 2024.
Tuzlanski.ba logo

Brčko: Studenti dobijali diplome prije nego što je fakultet osnovan?!

Preuzmite sliku

Na Novosadski univerzitet stižu diplome na nostrifikaciju sa Evropskog univerziteta u Brčkom koje su izdate prije nego što je što je fakultet osnovan.

Ilija Tanackov, predsjednik Komisije za priznavanje stranih visokoškolskih diploma i rukovodilac Doktorskih studija na Departmanu za Saobraćaj Fakulteta tehničkih nauka, kaže da su ovakve diplome sve “normalnija” pojava.

Univerzitet Distrikta Brčko je osnovan 28. decembra 2012, a diploma Saobraćajnog fakulteta Evropskog univerziteta izdata je N.T. 20. novembra 2012. Univerzitet je izdao diplomu 38 dana prije sopstvenog osnivanja!

 • diploma-fakultet-privatni-brcko
 • Kod studenata iz Srbije postalo je popularno da odlaze u BiH na studije i ubrzo se vraćaju sa sumnjivim diplomama na nostrifikaciju.

  “Na dodatku diplome primetio sam da je izdata prije nego što je osnovan fakultet. Naravno, nisam je nostrifikovao. Kao i tridesetak drugih diploma koji u posljednje vrijeme dolaze sa ovog, ali i drugih privatnih fakulteta iz BiH”, kaže Tanackov.

  Kod većine drugih diploma problem je “neuskađenost planova i programa”, pa njihovi vlasnici moraju da polažu razliku ispita. Zanimljivo je, kako kaže ovaj profesor, da niko sa diplomama privatnih fakulteta iz BiH još nije došao da položi tu razliku, a potrebna im je, jer su mahom žitelji Vojvodine.

 • evropski-univerzitet-brcko
 • Tanackov na primjeru ove diplome objašnjava popularno “pranje titula”. Naime, ovaj kandidat je završio višu trogodišnju poslovnu školu u Srbiji i stekao 180 ESPB.

  Otišao je u Brčko, tamo su mu priznali bodove iako programi nemaju veze jedan sa drugim. Nastavu je počeo u oktobru, a u novembru je već položio sve ispite, sa urađenim diplomskim radom i odbranom. Time je stekao još 60 ESPB, što je ukupno 240 bodova koje sada u Srbiji treba negdje “oprati” za 35.000 dinara, koliko košta nostrifikacija.

  “Pritisaka ima. Dolaze ljudi pa se žale. Poslije, kao i kod ovog kandidata, dolaze i roditelji da se žale. Njegov otac mi je rekao da će ići u Beograd jer je tamo priznato već 400 diploma sa ovog fakulteta”, nastavlja Tanackov.

  U tome ih, dodaje, lično ne može spriječiti ali podsjeća javnost da ne treba zaboraviti kako se u sastavu Evropskog Univerziteta u Brčkom nalazi i Fakultet zdravstvenih nauka. Ako se desi, kao što je u planu, da Ministarstvo prosvjete počne nostrifikovati diplome, gdje većinom rade činovnici, a ne stručnjaci, problem bi mogao potpuno eskalirati.

  Rektor: To je nemoguće!

  Mirko Kulić, rektor Evropskog univerziteta iz Brčkog, ostao je začuđen na pitanje kako je moguće da izdaju diplome prije nego što je fakultet osnovan.

  “To je nemoguće. Znam da ima problema sa nostrifikacijom naših diploma u Srbiji, ali ne znam šta je razlog. Naš fakultet ima urednu dozvolu za rad i ako se 70 odsto programa poklapa moraju priznati našu diplomu. Možda je malo razlog i u tome što državni fakulteti imaju negativne stavove prema privatnim”, rekao je Kulić. (24sata.rs)

  Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje