Subota, 4. Februara 2023.
Tuzlanski.ba logo

Bratunac: Danas kolektivna dženaza za deset civila ubijenih 1992. godine

Preuzmite sliku

U Memorijalnom centru i šehidskom mezarju Veljaci u Bratuncu danas će biti obavljena kolektivna dženaza i ukop posmrtnih ostataka deset identificiranih osoba, civilnih žrtava zločina počinjenih na području Bratunca tokom 1992. godine.

Najmlađe žrtve koje će biti ukopane su braća Hajrudin i Nurdin Omić, koji su imali devet, odnosno 11 godina kada su ubijeni, a njihovi posmrtni ostaci su u jednom tabutu. Pronađeni su u zapaljenoj kući u mjestu Zalužje na području Bratunca.

Pored braće Omić, bit će ukopani i posmrtni ostaci njihovog oca Nurifa, koji su takođe pronađeni u zapaljenoj kući u Zalužju. Posmrtni ostaci Nurifove supruge Zehte, iako su bili zajedno odvedeni iz mjesta Sase na području Srebrenice, nisu pronađeni.

U zapaljenoj kući u Zalužju pronađeni su spaljeni posmrtni ostaci braće Čivić, Azema i Sejfulaha, koji su ubijeni u dvadeset prvoj i dvadeset trećoj godini života. Njihovi posmrtni ostaci takođe će biti ukopani danas na mezarju u Bratuncu.

Najstarija žrtva je Hajrudin Alić, ubijen u 44-oj godini života.

Posmrtni ostaci Rifata Bajramija, koji je imao 39 godina, ekshumirani su u Šapcu u Republici Srbiji, a preuzeti su od Komisije za nestale osobe Republike Srbije.

Danas će svoj vječni smiraj na šehidskom mezarju Veljaci pronaći: Nurif (Salko) Omić (1947.), Nurdin (Nurif) Omić (1980.), Hajrudin (Nurif) Omić (1983.), Sead (Jusuf) Jusupović (1974.), Mevludin (Safet) Husić (1961.), Rifat (Alija) Bajrami (1953.), Hajrudin (Hasan) Alić (1948.), Azem (Rešid) Čivić (1971.), Sejfulah (Rešid) Čivić (1969.) i Edmir (Fadil) Hajdarević (1961.).

U proteklih osam kolektivnih dženaza, na šehidskom mezarju Veljaci ukopane su 273 žrtve. (Fena)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje