Utorak, 31. Januara 2023.
Tuzlanski.ba logo

Branislav Zeljković: Još nije dostignut vrhunac zaraze

Preuzmite sliku

Direktor Instituta za javno zdravstvo Republike Srpske Branislav Zeljković rekao je danas da od rasta broja zaraženih virusom korona koji je počeo u oktobru prošle godine u Srpskoj još nije dostignut takozvani pik ili vrhunac zaraze.

“Još nismo došli do pika broja zaraženih. U novembru, odnosno oktobru počeli smo sa ukupno 180 hospitalizovanih, a sada se nalazimo na 1.000”, izjavio je Zeljković za RTRS.

On je istakao da sada mnogo više mlađih osoba razvija tešku kliničku sliku i njihovo stanje zahtijeva dugotrajno liječenje.

Zeljković je rekao da je trenutno najvažnije očuvanje bolničkih kapaciteta kako bi svaka zaražena osoba bila adekvatno zbrinuta.

Prema njegovim riječima, mjere koje je Republički štab juče usvojio su preventivne i njihov cilj je sprečavanje kontakata sa zaraženima, odnosno širenja zaraze.

Zeljković je apelovao na građane da budu svjesni trenutne situacije i pritiska na zdravstveni sistem, ističući da iza svake mjere stoji analiza i opravdanost.

Govoreći o najavljenom protestu ugostitelja, Zeljković je ocijenio da takav vid okupljanja ne donosi ništa dobro, te da predstavlja oštro kršenje mjera.

“Apelujem na njih, kao i na sve građane, da za sve prijedloge kontaktiraju Institut, ali da budu svjesni ozbiljnosti situacije”, poručio je Zeljković.

Republički štab za vanredne situacije donio je juče zaključak o sprovođenju mjera za reagovanje na pojavu bolesti izazvane virusom korona u Srpskoj kojim je, između ostalog, od danas do 29. marta zabranjen rad ugostiteljskim objektima za ishranu i piće, uključujući objekte koji posluju samostalno ili u okviru drugih objekata u kojima se obavlja privredna djelatnost (benzinske pumpe i drugo).

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje