Četvrtak, 1. Decembra 2022.
Tuzlanski.ba logo

“Bosni i Hercegovini treba novi ZAVNOBIH“

Preuzmite sliku

Pripreme za obilježavanje Dana državnosti Bosne i Hercegovine bile su tema današnjeg sastanka premijera Tuzlanskog kantona Irfana Halilagića sa predstavnicima Saveza antifašista i boraca Narodno oslobodilačkog rata Tuzlanskog kantona Zlatkom Dukićem i Mehmedom Bajrićem.

Ove godine, obilježava se 79. godišnjica Prvog zasjedanja ZAVNOBiH-a.

“SABNOR Tuzlanskog kantona finalizira aktivnosti, koje će imati završnicu na tradicionalnoj akademiji u četvrtak, 24. novembra u 18 sati, u Radničkom domu u Banovićima. Organizatori akademije su SABNOR TK i UABNOR Banovića. Dosadašnja praksa nam je da akademiju svake godine pripremimo u drugoj opštini Kantona. Prošle godine je to bila Kalesija, ove godine obilježavanje će biti u Banovićima, a slijedeće jubilarne godine plan nam je da centralnu svečanost upriličimo u Tuzli“, kazao je danas predsjednik SABNOR-a TK Zlatko Dukić, dodajući da je cilj takvog obilježavanja, a i antifašistička tradicija, pokažu kao vlasništvo i svojstvo svih nas.

  • Premijer Halilagić izrazio je podršku ovakvim intencijama, još jednom akcentirajući da antifašizam nije vlasništvo jedne političke partije, niti jednog političkog pravca, nego univerzalna vrijednost koja na svom značaju, kako lokalnom u Bosni i Hercegovini, tako i na globalnom danas posebno dobiva na značaju.

    „Imajući u vidu trenutnu situaciju, kako u Bosni i Hercegovini, tako i u svijetu, porast fašističkih težnji koje za cilj imaju tlačenje drugih i drugačijih, prisvajanje tuđe svojine, ukidanje suvereniteta, danas snažnije nego ikada do sada moramo izraziti našu antifašističku opredijeljenost. Posmatrajući lokaciju Bosne i Hercegovine, moramo biti svjesni da nam je danas, u posljednjih 79 godina, najneophodniji zajednički front anifašizma i probosanski orijentiranih stranaka. Posmatrajući period od 1944. godine pa na ovamo, danas nam ponovno potreban novi ZAVNOBIH, novo zemaljsko antifašističko vijeće svih naroda i politika u Bosni i Hercegovini, koje će napraviti dovoljno snažnu protivtežu onima koji i javno, ali i potajno zalažu za dijeljenje i uništavanje Bosne i Hercegovine kao cjelovite, suverene države, domovine svih nas i u kojoj ima prostora za život svih njenih građana“, zaključio je danas premijer Halilagić.

    Današnji susret predsjednik Dukić je iskoristio i da premijeru Halilagiću uruči Platformu za antifašističko bh društvo u 21. stoljeću.

    Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje