Utorak, 16. Aprila 2024.
Tuzlanski.ba logo

Bosna i Hercegovina već 21 godinu nema tekst himne

Preuzmite sliku

Već 21 godinu BiH nema tekst himne, a za to i ne postoji politički interes ni volja da se muzička instrumentala “Intermezzo” oplemeni odgovarajućim tekstom.

I danas veliki broj građana, a što se često može čuti na sportskim takmičenjima tokom izvođenja himne BiH pjeva stihove ranije himne. Predsjedništvo Republike Bosne i Hercegovine je na svojoj 300. sjednici 24. novembra 1995. godine usvojilo tekst i muziku himne Republike Bosne i Hercegovine, poznate pod naslovom “Jedna si jedina“. Tekst je napisao Dino Dervišhalidović (Dino Merlin), na muziku narodne pjesme “S one strane Plive“. Ova himna bila je aktuelna sve do 1998. godine, kada je odlukom visokog predstavnika zamijenjena današnjom himnom bez teksta “Intermezzo”.

Iako je bila inicijativa u Parlamentu BiH da se formira Komisija za izbor teksta himne BiH zbog izostanka glasova iz RS-a čime nije postignuta entitetska većina prijedlog zastupnika Šemsudina Mehmedovića u februaru 2016. godine nije usvojen.

Pjevanje starog teksta na muzičkoj podlozi zvanične himne svojevrsni je presedan. Stadioni širom svijeta orili su od stihova “Zemljo tisućljetna na vjernost ti se kunem”. Nisu rijetki ni sportisti koji držeći ruku na srcu izgovaraju tekst himne koja je bila u upotrebi od 1995. do 1998. godine.

Podsjećamo, Benjamin Isović i kompozitor himne “IntermezzoDušan Šestić zajedno su napisali i tekst 2009. godine što je izabrano kao najbolje rješenje ali tekst nije prošao u Domu naroda PSBiH. Od tada do danas izgleda da niko nema volju da BiH dobije himnu sa tekstom. (Nap.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , ,