Subota, 18. Septembra 2021.
Tuzlanski.ba logo

Bizarne krađe u BiH: Kradu se mostovi, dijelovi pruge, zaštita na autocesti…

Preuzmite sliku

Sa nekoliko lijevčanskih dionica autoceste Gradiška – Banja Luka pokradeni su paneli zvučne izolacije, čime je ovaj infrastrukturni objekt oštećen. To se događa duže vrijeme, a počelo je samo nekoliko mjeseci nakon otvaranja ove moderne saobraćajnice, piše Večernji list BiH. 

Kasnije je krađa dobivala sve veće razmjere, a sadašnji prizori “očerupane” izolacije s obje strane ceste slikovito ilustriraju odnos stanovništva obližnjih naselja prema ovom infrastrukturnom objektu.

Zanimljivi razlozi

Raspitujući se u navedenim selima ko i zbog čega krade zvučnu izolaciju, od osoba koje insistiraju na anonimnosti portal Srpskainfo dobio je zanimljive odgovore.

“Vandali kradu i žicu kojom je cesta ograđena, a najviše dijelove zvučnog zida. Oni time pokrivaju kokošinjce ili ograđuju svinjce i torove za drugu stoku. Prave i klupe za sjedenje i koješta. To treba istražiti; smatramo da nije teško otkriti počinitelje”, kazali su. Krađa zvučnih panela nije jedina bizarna koja se dogodila u BiH. Krađe šahtova odavno su svakodnevnica iako su za stanovnike bilo koje druge zemlje u svijetu nezamislive.

 • Na meti lopova – sve

  Najbizarnije su svakako krađe mostova. Podsjetimo, prije svega nekoliko mjeseci, tačnije u septembru prošle godine, u Zenici su nepoznate osobe ukrale dio mosta u dužini od oko 30 metara na koji je bio ovješen magistralni plinovod. Nepoznate osobe izrezale su željeznu konstrukciju mosta i time dovele u opasnost ljude i materijalna sredstva. Ovo nije jedini slučaj krađe mosta u BiH. U Brčkom je 2012. godine ukraden željezni most težak nekoliko tona, koji je na potoku Zovičica u brčanskom prigradskom naselju Dizdaruša povezivao posjed Zejnebe Spahalić. Prema tragovima koji su ostali na zemlji, može se zaključiti da su kradljivci odvojili vijke za vezivanje željezne konstrukcije za betonske stubove i jačim traktorom odvezli je u smjeru najbliže asfaltirane ceste.

  Također, u više navrata dogodile su se krađe trafostanica, najvjerovatnije zbog bakra, a pri krađama nekoliko osoba smrtno je stradalo zbog strujnog udara. Jaku kišu i nestanka struje lopovi su 2013. godine iskoristili kako bi ukrali trafostanicu koja se nalazila na lokaciji Vučji grm u selu Lisice. Ovo je samo jedan od mnoštva primjera.

  Saobraćajna signalizacija, kao i šahtovi jedan su od učestalijih objekata krađe. Međutim, krađe na željeznicama prouzročile su višemilionske štete. Osim kolosiječnog pribora, signalno-sigurnosnih kablova, pragova i pružnih oznaka, lopovi kradu i zatezne utege, iako je to opasno čak i za život onih koji kradu.

  Četiri vagona teretnog voza iskliznula su iz šina 2014. u Zenici. Tom prilikom jedan vagon se prevrnuo i došlo je do rasipanja tereta. Uslijed iskliznuća i prevrtanja vagona, došlo je do loma stupa obilaznog voda kontaktne mreže i deformacije oko 20 metara pružnog kolosijeka. Uzrok je bila krađa vijaka, kojim se šine pričvršćuju za prag. Dio navedenih krađa je napad na živote ljudi. (Vecernji.ba)

  Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

  Ključne riječi: , , , , ,