Utorak, 3. Avgusta 2021.
Tuzlanski.ba logo

Biskup Perić naložio otvaranje crkvi i održavanje misa uz propisno odstojanje

Preuzmite sliku

Mostarsko-duvanjski biskup msgr. Ratko Perić naložio je otvaranje svih crkvi i održavanje svetih misa s narodom uz poštovanje mjera kantonalnih štabova, navodeći kako niko nema pravo udaljavati vjernike ispred crkve ako se drže propisana odstojanja, kao što to ne čine ni ispred drugih objekata uslužne djelatnosti dok traje kriza uzrokovana epidemijom korona virusa.

Dio župa u Hercegovini je obustavio slavljenje svete euharistije uz nazočnost vjernika uprkos ranijim naputcima iz Ordinarijata da se nastavi s tim obredima, a početkom aprila vlasti su strožijim mjerama zabranile da se na javnome mjestu okuplja više od pet osoba, prenosi Fena.

U okružnici upućenoj župnicima i vjernicima biskup Perić je pozvao ‘rijetke dušobrižnike koji su radije slušali savjete nekih drugih, a ne upute i preporuke ovog ordinarijata da uz sve poštovanje mjera kantonalnih štabova, otvore crkve za slavlje svetih misa s narodom, odnosno s “onim dopuštenim brojem duša”.

Po istoj obavijesti, objavljenoj na web stranici biskupije Mostar-Duvno i Trebinje-Mrkan, ispred crkve broj ljudi nije strogo ograničen, pa se po tome tumačenju mora tek osigurati razmak između osoba oko dva metra.

Podsjećamo, Štab civilne zaštite Hercegovačko-neretvanskom kantonu donio je početkom aprila strože mjere po kojima se na javnome mjestu ne smije okupljati više od pet osoba.

Biskup Perić navodi kako će s otvorenom crkvom i razglasom vjernik imati osjećaj da je osobno sudjelovao u svetoj misi, te se euharistijski pričestiti, ‘što mu nijedan društveni medij ne može dati’, uz napomenu da se treba poštivati i unutarnje raspoloženje onih koji smatraju da bi im bilo ugroženo zdravlje te poštovati odredbe stožera da osobe ispod 18 i iznad 65 godina moraju ostati doma.

“S otvorenom crkvom i dobrim razglasom vjernik će, ne samo imati osjećaj da je osobno sudjelovao u sv. misi, nego će se, prikladno raspoložen, i euharistijski pričestiti, što mu nijedan društveni medij ne može dati. I nitko nema pravo udaljavati vjernike ispred crkve ako se drže propisana odstojanja, kao što se ne udaljavaju ni drugi građani ispred raznih drugih uslužnih objekata – trgovina, prodavaonica, apoteka i sličnih institucija. Po kojem bi se to zakonu ili zapovijedi moglo činiti s vjernicima ispred katoličke crkve?”, upitao je mostarsko-duvanjski biskup.

On je donio također odluku da se odgodi održavanje prve svete pričesti i sakarament krizme, kao i običaj tzv. ‘blagoslova polja’ u vrijeme kada to stožerske odredbe budu dopustile, navodi se na službenoj stranici biskupije. (Tuzlanski.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje