Ponedjeljak, 3. Oktobra 2022.
Tuzlanski.ba logo

BiH: Žena zaražena koronom smještena u bolnicu u Orašju, trenutno je dobro

Preuzmite sliku

Danas je potvrđen četvrti slučaj osobe oboljele od korona virusa na području bh. entiteta Federacije BiH. Radi se o ženskoj osobi starije životne dobi koja se ove sedmice vratila iz Njemačke na područje općine Domaljevac – Šamac, prenosi Anadolu Agency (AA).

”Pacijentica je hospitalizirana i izolirana u Županijskoj bolnici Orašje i njeno trenutno zdravstveno stanje je dobro”, navedeno je iz Federalnog ministarstva zdravstva.

Zdravstvene službe Županije Posavske provode mjere za sprečavanje i ograničavanje širenja infekcije, što podrazumijeva traženje kontakata oboljele pacijentice kako bi se utvrdilo ko je sve eventualno bio izložen.

Osobama koje su bile u bliskom kontaktu s pacijenticom naložena je kućna izolacija i njihovo zdravstveno stanje se kontinuirano prati.

Federalno ministarstvo zdravstva poziva sve građane koji su u proteklih 14 dana boravili u nekoj od evropskih zemalja da se ukoliko razviju simptome respiratorne bolesti (povišena temperature i kašalj) samoizoliraju u vlastitom domu te telefonski kontaktiraju nadležni kantonalni zavod za javno zdravstvo ili nadležni dom zdravlja.
Ponovo pozivaju sve osobe kojima je propisana kućna samoizolacija da se striktno pridržavaju navedene mjere u cilju zaštite svog kao i zdravlja drugih.

Također, podsjećaju sve građane da se pridržavaju generalnih preporuka za stanovništvo i to da često perete ruke sapunom i vodom ili sredstvima za čišćenje ruku na bazi alkohola.

“Izbjegavajte dodirivati oči, nos i usta rukama, kada kašljete i kišete, prekrijte usta i nos savijenim laktom ili maramicom – maramicu odmah bacite i operite ruke, izbjegavajte blizak kontakt sa svima koji imaju povišenu temperaturu i kašlju”, apeluju iz Federalnog ministarstva zdravstva.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

   
Ključne riječi: , , , ,