Ponedjeljak, 21. Juna 2021.
Tuzlanski.ba logo

BiH uvodi olakšice na uvoz novih autmobila: Izduvni gasovi sa 30% učestvuju u zagađenju vazduha

Preuzmite sliku

Konsultacije povodom izrade prijedloga odluke o privremenoj suspenziji i smanjenju carinskih stopa pri uvozu novih automobila.

U organizaciji Ministarstva spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH, za sutra je najavljen konsultativni sastanak o Prijedlogu odluke o privremenoj suspenziji i smanjenju carinskih stopa pri uvozu novih automobila do 31.12.2019, pripremljenoj u cilju stvaranja boljeg regulatornog okvira za uvoz novih, a posebno automobila na električni pogon.

Ministar Mirko Šarović organizovao je sastanak nadležnih institucija, komorskog sistema i udruženja, kako bi se stručna javnost uključila u izradu što kvalitetnijeg propisa i kako bi Bosna i Hercegovina što efikasnije odgovorila na ubrzane promjene koje se dešavaju na svjetskom tržištu, gdje se broj električnih automobila iz godine u godinu udvostručuje.

Stvaranje uslova za uvoz ovih automobila posebno je važno sa aspekta smanjenja zagađenja.

Podsjećamo, Bosna i Hercegovima je na prvom mjestu u Evropi, po broju smrtnih slučajeva uzrokovanih zagađenjem vazduha, a procjenjuje sa da 30% zagađenja dolazi iz izduvnih gasova automobila.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje