Ponedjeljak, 14. Juna 2021.
Tuzlanski.ba logo

BiH sa 33 zemlje učestvovala u velikoj međunarodnoj akciji: Uhapšeno deset ljudi, pronađeni oružje i droga

Preuzmite sliku

Deset lica uhapšeno je u međunarodnoj operativnoj akciji realizovanoj s ciljem suzbijanja trgovine oružjem, ilegalnih migracija i trgovine drogom, a inicirano je i pokretanje četiri nove istrage u BiH, saopšteno je iz Direkcije za koordinaciju policijskih tijela BiH.

Međunarodnu akciju pod nazivom “JAD Jugoistočna Evropa 2020”, koja je realizovana od 24. do 27. septembra, organizovali su Europol, Evropska multidisciplinarna platforma protiv kriminalnih prijetnji i Španija.

U akciji su učestvovali predstavnici agencija za sprovođenje zakona iz 34 zemlje – članice EU i zemlje zapadnog Balkana, uključujući BiH.

Organizator i koordinator aktivnosti u BiH je bila Direkcija za koordinaciju policijskih tijela, gdje je za potrebe akcije uspostavljen i glavni koordinacioni centar za policijske agencije u BiH, čiji su predstavnici aktivno učestvovali u njegovom radu, te preduzimali operativne aktivnosti na terenu.

Tokom realizacije akcije, u BiH je bio angažovan veći broj policijskih službenika na terenu, pri čemu je kontrolisano 86.827 lica i 9.023 vozila na graničnim prelazima i u unutrašnjosti, izvršena je kontrola 187 lokacija, odnosno hostela, privatnih kuća, privremenih skloništa, te kontrolisano 511 pošiljki.

U ovoj međunarodnoj akciji je pronađen i oduzet određen broj vatrenog, gasnog i vazdušnog oružja, municije raznog kalibra, tableta ekstazija, te određena količina spida i marihuane.

Direkcija za koordinaciju policijskih tijela BiH zahvalila je agencijama za sprovođenje zakona u BiH koje su učestvovale u pripremi i realizaciji ove operativne akcije, te istakla spremnost za kontinuirano preduzimanje daljih mjera i radnji iz njene nadležnosti radi suzbijanja svih krivičnih djela iz oblasti organizovanog kriminala.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , , ,