Srijeda, 16. Juna 2021.
Tuzlanski.ba logo

BiH atraktivnija destinacija od Havaja i Novog Zelanda

Preuzmite sliku

Brojni svjetski portali koji se bave promocijom međunarodnog turizma i zanimljivih putovanja, u posljednje vrijeme Bosnu i Hercegovinu stavljaju u sami vrh destinacija koje treba posjetiti. Tako je i jedan od najutjecajnijih američkih portala Matador Network našu zemlju svrstao u top 25 zemalja koje vrijedi posjetiti ove godine.

Prema listi ovog portala, BiH se nalazi na devetom mjestu najpoželjnijih turističkih destinacija. Prve tri zemlje su Dominikanska Republika, Kanada i Tajvan, dok su iza naše zemlje popularne destinacije poput Tahitija, Havaja, Novog Zelanda, Čilea…

S obzirom na to da su ranijih godina uglavnom, kada je u pitanju Balkan, preporučivali Crnu Goru i hrvatske primorske gradove, navode da BiH krije zanimljiva mjesta puna kulturno-historijskog naslijeđa koja vrijedi posjetiti, prenosi Dnevni avaz.

“Ne možemo se nasititi tajnovitih, mističnih balkanskih država, koje su došle na red nakon regionalnih ratova devedesetih godina. Stari historijski bh. gradovi smješteni su na brda, okruženi šumama… U poređenju s nekim od najpopularnijih turističkih mjesta u svijetu, BiH ostavlja dojam destinacije koju još nisu upoznali turisti”, navodi se u tekstu.

Matador Network dotakao se, naravno, i ratnih dana, naglašavajući da su Sarajevo i Mostar nadaleko poznati kao gradovi s tragičnom historijom koja ih je zadesila u ne tako dalekoj prošlosti.

“Sarajevo predstavlja spoj različitih kultura i religija. Uspnite se na vrh Trebevića kako biste uživali u fantastičnom pogledu na grad, prije nego što posjetite njegove uličice. Zaputite se i u Muzej ratnog djetinjstva, a posjeta starom dijelu grada ne smije proći bez bureka i ćevapa”, preporuka je ovog portala.

Također, podsjećaju da je Sari most u Mostaru bio srušen tokom rata. Navode da su njegovi ostaci izvučeni iz Neretve i ponovo ugrađeni u most.

Osim Sarajeva i Mostara, ovaj turistički portal preporučuje i obilazak Nacionalnog parka Sutjeske.

“Podjednako udaljen od Sarajeva i Mostara je najstariji bh. nacionalni park Sutjeska, okružen planinama, rijekama, vodopadima i idealan je za planinarenje, biciklizam i rafting. Nudi jednostavno uživanje u prirodnim ljepotama”, navedeno je u opisu. (Tuzlanski.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , ,