Utorak, 7. Februara 2023.
Tuzlanski.ba logo

BH novinari traže mjere za zaustavljanje nasilja nad medijskim profesionalcima

Preuzmite sliku

Upravni odbor Udruženja BH novinari uputio je javni protest rukovodstvu Fudbalskog kluba Sarajevo i njegovim navijačkim grupama zbog posljednjeg napada na snimatelje televizija Nova BH i Hayat, tokom protesta u Sarajevu i iskazivanja nezadovoljstva navijača smjenom trenera Husrefa Musemića.

U saopćenju za javnost UO BH novinari poziva MUP Kantona Sarajevo na hitnu istragu tih napada i poduzimanje zakonskih mjera za sankcioniranje napadača. Od rukovodstva FK Sarajevo i njegovih navijača zahtijeva adekvatne mjere za zaustavljanje nasilja nad medijskim profesionalcima.

– Ako nasilje ne prestane, BH novinari će pozvati medije na bojkot sportskih događaje čiji su organizatori i sudionici FK Sarajevo ili njegovi navijači – naglašava se.

Upravi odbor Udruženja BH novinari podsjeća da je snimatelja Nove BH Sedina Lepića napao jedan od navijača FK Sarajevo i nanio mu lakše povrede glave, dok je snimatelju Hayat TV Faruku Avdoviću grupa navijača oštetila opremu za snimanje.

– Posebno zabrinjava činjenica da navijači FK Sarajevo ponavljaju napade na novinare i novinarske ekipe, a pri tome nema adekvatnih reakcija kluba i rukovodstva njegovih navijačkih grupa – navodi u saopćenju za javnost Upravi odbor Udruženja BH novinari.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje