Nedjelja, 26. Maj 2019.
Tuzlanski.ba logo
Preuzmite sliku

Bevanda ponovo kritikovao Zvizdića: BiH nema zvaničan stav o Pelješkom mostu

“Predsjedavajući Vijeća ministara Denis Zvizdić ponovo djeluje samoinicijativno u komunikaciji s drugim državama, zadirući u resore kojima ne rukovodi i za koje nema nadležnosti što može nanijeti nemjerljivu štetu Bosni i Herecegovini”, upozorio je zamjenik predsjedavajućeg Vijeća ministara i ministar finansija i trezora BiH Vjekoslav Bevanda.

Ministar Bevanda je, reagirajući na saopćenje predsjedavajućeg Zvizdića u kome navodi da će ponovo pisati hrvatskom premijeru Andreju Plenkoviću i čelnicima Evropske unije zbog izgradnje Peljškog mosta, upozorio da se Vijeće ministara nije izjasnilo o ovom pitanju te ne postoji zvanični stav BiH da bi ga bilo koji dužnosnik iznosio.

“Ukoliko će se iznositi lični stavovi, ali i stavovi stanovnika BiH na koje se izgradnja mosta izravno odnosi, onda treba pozdraviti potpisivanje ugovra o izgradnji Pelješkog mosta i početak radova jer će se tako jedini bh. grad na moru Neum rasteretiti ljetnog saobraćajnog haosa što će doprinijeti boljoj turističkoj ponudi”, naglasio je Bevanda.

On podsjeća da Vijeće ministara BiH nije usvojilo zaključak Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine BiH s 49. sjednice, održanoe 5. jula 2017. godine, kojim je zatraženo od Vijeća ministara da uputi notu Republici Hrvatskoj o obustavi svih aktivnosti u vezi s izgradnjom Pelješkog mosta dok se ne postigne potpuna obostrana saglasnost.

Također, Vijeće ministara BiH na 108. sjednici, održanoj 19. jula 2017.godine, jednoglasno je usvojilo izvještaj ministra prometa i komunikacija BiH Ismira Juske gdje stoji da nema formalnih zapreka za izgradnju Pelješkog mosta i da to ne treba povezivati s Konvencijom o pravu mora.

Bevanda upozorava kako je više puta slao urgencije predsjedavajućem Zvizdiću da se verificiraju zaključci sa sjednice Vijeća ministara i Vlade Republike Hrvatske iz jula 2017. godine, ali to nikada nije stavljeno na dnevni red niti je obrazloženo zašto.

Prema mišljenju ministra Bevande iz svega se može zaključiti da je riječ o predizbornim aktivnostima predsjednika Zvizdića i stavovima njegove stranke, a ne izvršnog organa kojim rukovodi i koji bi trebao predstavljati stavove vladajuće većine.

Zamjenik predsjedavajućeg Vijeća ministara pozvao je visoke dužnosnike u BiH da izborne kampanje i pozicioniranje na izbornim listama ostave po strani kada su u pitanju interesi BiH, njeni odnosi sa susjedima i Evropskom unijom i da se bave svojim poslom odgovorno i profesionalno.

S obzirom na to da je predsjedavajući Zvizdić najavio kako će ponovo pisati pisma u ime BiH zbog potpisivanja Ugovora za izgradnju Pelješkog mosta, ministar Bevanda upozorio je da će štiti dignitet Vijeća ministara, koji je kolektivni organ, i da će svaki put tražiti da se prema drugim državama istupa s usuglašenim stavovima jer je to suština Bosne i Herecegovine i njenog ustroja. (Tuzlanski.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje