Nedjelja, 21. Aprila 2024.
Tuzlanski.ba logo

Berlin: Bećirović prisustvovao Kongresu SPD-a Njemačke i razgovarao s predsjednikom SPD-a Larsom Klingbeilom

Preuzmite sliku

Na poziv Socijaldemokratske partije Njemačke (SPD) član Predsjedništva BiH i potpredsjednik SDP-a BiH dr. Denis Bećirović prisustvovao je Kongresu SPD-a u Berlinu.

Osim dr. Bećirovića, Kongresu SPD-a Njemačke prisustvovali su i brojni lideri iz Evrope i svijeta, među kojima i predsjednik Socijalističke internacionale i premijer Kraljevine Španije Pedro Sanchez.

Tom prilikom Bećirović je razgovarao s predsjednikom SPD-a Larsom Klingbeilom koji se zahvalio dr. Bećiroviću na prihvatanju poziva da kao gost prisustvuje Kongresu SPD-a, kao i na dosadašnjoj saradnji.

Dr. Denis Bećirović je naglasio važnost jačanja saradnje s najvećom socijaldemokratskom partijom u Evropi i strateškog povezivanja bosanskohercegovačke i njemačke socijaldemokratije. Prema riječima Bećirovića, snažna i dobro organizovana socijaldemokratija je garant stabilne i demokratske  Evrope u kojoj se poštuju ljudska prava i osnovne slobode svih njenih stanovnika.

  • Bećirović se zahvalio predsjedniku SPD-a Larsu Klingbeilu za otvorenu i snažnu podršku tokom predizborne kampanje 2022. u Bosni i Hercegovini. On je poručio da je od izuzetne važnosti, posebno za jugoistok Evrope, poruka kancelara Šolca da svima treba biti jasno da se granice u Evropi više ne smiju mijenjati silom.

    Sagovornici su istakli i važnost produbljivanja saradnje Bosne i Hercegovine i Savezne Republike Njemačke.

    Prisutnima na Kongresu SPD-a obratio se i kancelar Savezne Republike Njemačke Olaf Scholz. Kancelar Šolc je govorio o njemačkoj vanjskoj i sigurnosnoj politici, glavnim globalnim izazovima, kao i smjernicama prema izborima za Evropski parlament 2024. godine.

    Na Kongresu SPD-a Njemačke razmatra se izbor stranačkih lidera, te profiliraju smjernice  za modernizaciju Savezne Republike Njemačke s obzirom na nove izazove s kojima se ova zemlja i Evropa suočavaju. Predviđeno je donošenje rezolucija o vanjskoj i sigurnosnoj politici, kao i ekonomskoj i obrazovnoj politici.

    Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje