Utorak, 14. Maja 2024.
Tuzlanski.ba logo

Begova čorba u Sarajevu za Ginisovu knjigu rekorda: Cilj je očuvati tradicionalna jela

Preuzmite sliku

Sarajevo će u petak biti domaćin manifestacije koja će okupiti kuhare iz regiona koji će skupa učestvovati u pravljenju tradicionalne begove čorbe i tako pokušati ući u Ginisovu knjigu rekorda, javlja Anadolu Agency (AA).

Na inicijativu krovne Svjetske kuharske organizacije (WACS), na trodnevnoj manifestaciji “Global Chef Challenge” veliki broj kuhara iz zemalja regiona učestvovat će u pravljenju tradicionalnog bh. jela.

“Bitno je napomenuti kako se Udruženje kuhara BiH odlučilo da pokuša oboriti Ginisov rekord u pripremanju begove čorbe”, kazao je u razgovoru za Anadolu Agency (AA) predsjednik Udruženja kuhara BiH Nermin Hodžić.

  • begova-corba-takmicenje-kuhari-sarajevo
  • Prema njegovim riječima, jedan od ciljeva manifestacije jeste formirati standardni recept tradicionalnog bh. jela, begove čorbe.

    “Begovu čorbu smo odabrali jer želimo da skrenemo pažnju na tradicionalnu kuhinju u BiH koja je zapostavljena, nažalost. Također želimo da unificiramo taj recept jer imamo razne recepte širom BiH”, kazao je Hodžić.

    “Pravi recept” begove čorbe je, kako je kazao Hodžić, jednostavan, ali i specifičan. Pored pilećeg mesa, obavezno je staviti mrkvu, celer, crni luk, lovorov list, biber u zrnu i peršun.

    Istakao je kako je sadašnji rekord pravljenju begove čorbe 486 kilograma porcija tog jela. Za potrebe kuhanja begove čorbe u Sarajevu, proteklih mjeseci pravio se poseban lonac.

    “Lonac je gotov i ima kapacitet 4.500 litara. Idemo da oborimo rekord. Ponosni smo što imamo kuhare iz Banje Luke, Teslića, Brčkog, Tuzle, Zenice, Mostara, Goražda i drugih bh, gradova”, istakao je Hodžić dodajući kako manifestacija nije projekat samo Udruženja već cijele Bosne i Hercegovine.

    “Naš moto je ‘kuhajmo bez granica’ i mi ćemo to dokazati u petak”, zaključio je.

    Manifestacija kojoj se mogu pridružiti i građani Sarajeva počinje u petak na Trgu oslobođenja Alija Izetbegović.

    “Mi imamo plan da porcije podijelimo svim narodnim kuhinjama i da je podijelimo građanima, obezbijedili smo zdjelice ali apelujemo na građane da ponesu i svoje zdjele. To nam je cilj, da se ljudi upoznaju sa našom tradicionalnom kuhinjom i da probaju čorbu”, istakao je Hodžić.

    (Tuzlanski.ba)

    Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

    Ključne riječi: