Ponedjeljak, 24. Januara 2022.
Tuzlanski.ba logo

Bego Gutić iz Banovića novi je premijer Vlade TK?

Preuzmite sliku

Bego Gutić je bio jedini kandidat za premijera Tuzlanskog kantona. S obzirom da su Banovići imali najboljii izborni rezultat, oni predlažu premijera – rekao je za Agenciju Fena predsjednik Kantonalnog odbora SDA Tuzlanskog kantona Amir Fazlić.

Naime, na jučerašnjoj sjednici Izvršnog odbora KO SDA TK, kako je kazao, poštujući izborni rezultat, donijeta je odluka da mandatar kantonalne Vlade bude ovaj kandidat iz Banovića.

Drugi kandidat, Mustafa Burgić odustao je od kandidature iz zdravstvenih razloga.

Izborni rezultat će se poštovati i kada su u pitanju prijedlozi ministara, pa će tako Živinice, Tuzla, Lukavac, Gračanica i Srebrenik, koji su dali najveći broj glasova za SDA, imati ministre u kantonalnoj Vladi – istakao je Fazlić, dodajući da će njihova imena uskoro biti poznata.

Tako će na čelu pet ministarstava koja su u stranačkoj raspodjeli pripala SDA sjediti kadrovi iz Živinica, Lukavca, Srebrenika, Gračanice i Tuzle.

Fazlić također navodi da je KO SDA TK bio jednoglasan i kad je u pitanju Fadil Novalić, privrednik iz Gradačca, koji je predložen za mandatara Vlade Federacije BiH.

Međutim, prema Fazlićevim riječima, svaki kandidati za izvršnu funkciju mora predstaviti svoj program, a na predložene kandidate, Predsjedništvo SDA mora dati saglasnost. (Agencije)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje