Petak, 19. Aprila 2024.
Tuzlanski.ba logo

Bećirović: Većinska BiH podržava borbu Ukrajine za slobodu

Preuzmite sliku

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Denis Bećirović razgovarao je sa ambasadorom Ukrajine za BiH-nerezidentno iz Hrvatske Vasyl Kyrylychom o aktuelnoj situaciji u BiH i Ukrajini, te snažno osudio rusku agresiju na Ukrajinu i pružio podršku narodu suverene i nezavisne Ukrajine i predsjedniku Ukrajine Volodimiru Zelenskom.

Ambasador Kyrylych zahvalio je Bećiroviću na kontinuiranoj podršci Ukrajini, te naglasio da Ukrajince ohrabruje njegova otvorena podrška borbi za slobodu ukrajinskog naroda.

Bećirović je rekao da je BiH podržala Rezoluciju Generalne skupštine Ujedinjenih nacija, kojom se osuđuje ruska agresija na Ukrajinu, a pridružila se i Deklaraciji visokog predstavnika EU o usklađivanju u vezi s restriktivnim mjerama u pogledu akcija koje potkopavaju ili ugrožavaju teritorijalni integritet, suverenitet i nezavisnost Ukrajine.

Također je član Predsjedništva BiH Bećirović podsjetio ambasadora Kyrylych da je Bosna i Hercegovina glasala za supenziju Ruske Federacije iz Vijeća Evrope, 25. februara 2022. godine, te podržala je Odluku Komiteta ministara VE o isključenju Ruske Federacije iz Vijeća.

Bosna i Hercegovina, rekao je Bećirović, pridružila se uvođenju sankcija Rusiji i podržala je 22 odluke Vijeća EU, saopćeno je iz Kabineta člana Predsjedništva BiH Denisa Bećirovića.

Tokom razgovora Bećirović je snažno osudio rusku agresiju na Ukrajinu i pružio podršku narodu suverene i nezavisne Ukrajine i predsjedniku Ukrajine Volodimiru Zelenskom.

Naglasio je da se zajedno sa slobodnim i demokratskim svijetom BiH mora solidarisati s narodom Ukrajine u borbi za slobodu. On je poručio da će nastaviti insistirati na poštovanju osnovnih principa međunarodnog prava i Povelje UN-a.

Bećirović je podsjetio ambasadora Ukrajine Vasyla Kyrylycha da je više puta u javnim istupima snažno osudio to što je predsjednik bh. entiteta RS Milorad Dodik dodijelio odlikovanje predsjedniku Ruske Federacije Vladimiru Putinu.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje