Petak, 24. Maja 2024.
Tuzlanski.ba logo

Bećirović: Šešeljev saradnik je posljednja osoba koja može držati lekcije nekome

Preuzmite sliku

Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Denis Bećirović izjavio je da je predsjednik Srbije Aleksandar Vučić još jednom pokazao da je do sada mijenjao retoriku, ali nikada suštinsku politiku. 

On je to izjavio reagirajući na napade predsjednika Republike Srbije Aleksandra Vučića zbog Nacrta rezolucije o Srebrenici o kojoj će se raspravljati u Generalnoj skupštini UN 2. maja.

– Za razliku od njega, nastavljam još snažnije zalaganje za poštivanje elementarnih normi međunarodnog prava i civilizacijskih vrijednosti – poručio je.

Bećirović je podsjetio da je pravosnažnim presudama najviših sudova Ujedinjenih nacija, Međunarodni sud pravde i Međunarodni krivični tribunal za bivšu Jugoslaviju, potvrđeno da je nad Bošnjacima u UN sigurnoj zoni Srebrenica počinjen genocid.

– To su sudske presude koje ne mogu biti izbrisane iz historije čovječanstva. Najviši sudovi UN-a su donijeli pravosnažne presude i to nikakvi politički spinovi predsjednika Republike Srbije Aleksandra Vučića ne mogu izbrisati. Kao predsjednik države koja je članica UN-a, on ima obavezu da poštuje presude sudova UN-a – istakao je.

Bećirović smatra da je Vučić očito nervozan, jer cijeli civilizirani svijet shvata njegovu manipulantsku strategiju i taktiku.

– Ne zaboravimo, riječ je o najbližem decenijskom saradniku presuđenog zločinca Vojislava Šešelja, učesniku u varvarskoj opsadi Sarajeva i autoru mračne izjave “za jednog Srbina, ubit ćemo 100 Muslimana”. On je posljednja osoba koja može držati lekcije bilo kome u regiji – kazao je.

Bećirović je zaljučio da njegovo zalaganje za civilizacijske vrijednosti, istinu i pravdu koje je zasnovano na činjenicama i argumentima, ne može niko zaustaviti uvredama i neistinama, saopćeno je iz Kabineta predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Denisa Bećirovića.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , ,