Utorak, 3. Oktobra 2023.
Tuzlanski.ba logo

Bećirović poručio Satleru: BiH je na prekretnici, Dodiku se ne smije dozvoliti da kupovinom vremena skrene pažnju sa brutalnog udara na ustavni poredak

Preuzmite sliku

Član Predsjedništva BiH dr. Denis Bećirović razgovarao je sa šefom Delegacije Evropske unije u BiH Johanom Satlerom (Johann Sattler) o aktuelnoj situaciji u Bosni i Hercegovini.

Dr. Denis Bećirović je ambasadoru Johanu Satleru ukazao na antiustavna i antidejtonska djelovanja organa vlasti bh. entiteta RS i rekao da je potrebno i da nadležne međunarodne institucije hitno preduzmu neophodne korake kako bi se zaštitio ustavni poredak u Bosni i Hercegovini.

Tom prilikom, on je ambasadoru Satleru uručio i Bijelu knjigu antidejtonskih akata organa vlasti bh. entiteta RS, te je pozvao Evropsku uniju da preduzme konkretne korake s ciljem očuvanja mira i sigurnosti u Bosni i Hercegovini, uključujući i povećanje broja vojnika EUFOR-a u Bosni i Hercegovini.

 • „Domaći i međunarodni predstavnici ne smiju zažmiriti pred činjenicom da još traje nezapamćen udar na ustavni poredak Bosne i Hercegovine i temeljne odredbe Dejtonskog mirovnog sporazuma. Bez povratka u okvire ustavnosti i zakonitosti nemoguće je ozbiljno rješavati bilo koje pitanje u našoj državi. To mora biti prioritet broj jedan i za međunarodne i domaće zvaničnike. Evropska unija je jedan od svjedoka Dejtonskog mirovnog sporazuma i ima međunarodnu obavezu da sačuva mir i sigurnost u Bosni i Hercegovini i regiji“- rekao je dr. Bećirović.

  Dr. Denis Bećirović je iskazao punu opredijeljenost za ubrzanje i evropskog puta Bosne i Hercegovine, naglašavajući da je i sam pokrenuo niz aktivnosti s ciljem dinamiziranja tog puta.

  „Ipak, u ovom momentu, svi domaći i međunarodni zvaničnici moraju se fokusirati na odbranu ustavnog poretka države kao temeljnog preduslova za očuvanje mira i stabilnosti. Bosna i Hercegovina je na velikoj prekretnici. Međunarodna zajednica ne smije dozvoliti da Dodik kupovinom vremena i taktičkim potezima skretanja pažnje sa udara na ustavni poredak uruši instituciju OHR-a i Ustavnog suda BiH, jer bi to bio uvod u stanje anarhije s nesagledivim posljedicama“- podvukao je dr. Bećirović.

  Tokom razgovora ambasador Johan Satler je rekao da Bosna i Hercegovina treba ubrzati proces evropskih integracija. On je istakao da treba prestati sa politikom koja destabilizira prilike u Bosni i Hercegovini i posvetiti se rješavanju životnih pitanja građana Bosne i Hercegovine. Evropska unija je prijatelj koji pruža ruku i političari u Bosni i Hercegovini je trebaju prihvatiti.

  Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

     
  Ključne riječi: , ,