Utorak, 21. Maja 2024.
Tuzlanski.ba logo

Bećirović o Rezoluciji o Srebrenici: Traje jedna velika diplomatska borba

Preuzmite sliku

Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Denis Bećirović, govorio je za N1, nakon vanredne sjednice Predsjedništva BiH, na kojoj su trebali iznijeti stav Predsjedništva BiH u vezi sa apliciranjem Kosova za članstvo u Vijeće Evrope.

Istaknuo je da kada su raspravljali o toj tački, on je rekao da je obaveza članova Predsjedništva BiH da čuvaju interese države BiH, jer je to njihova zadaća i ustavna dužnost.

Politička trgovina

Kako je kazao u razgovoru za N1, na sjednici je poručio i da članovi Predsjedništva BiH nisu sateliti i marionete susjedne Srbije.

“Rekao sam  – nismo u BiH krivi što je Slobodan Milošević vodio užasnu politiku 1990. godina. Nisu građani BiH krivi što se Srbija suočava sa posljedicama katastrofalne politike Miloševićevog režima. Mi želimo da radimo u interesu BiH i zbog toga sam rekao da je nedopustivo da se pitanje neriješenih odnosa na relaciji Srbija-Kosovo povezuje sa trajno rješivim statusom države BiH“, kazao je Bećirović.

Istaknuo je i da odnos Srbije i Kosova ne može imati bilo kakve veze sa državom BiH, jer se radi u potpuno odvojenom međunarodno-pravnom kontestu, historijskom, geografskom i političkom.

“Bilo kakvi pokušaji političke trgovine zvaničnika Srbije u vezi pitanja statusa pitanja Kosovo, ne mogu imati veze sa BiH”, naveo je.

Protiv najborbenije – Rusija i Sjeverna Koreja

Komentarišući Rezoluciju o Srebrenici, kazao je da u tom kontekstu traje jedna velika diplomatska borba.

“Stavove Srbije, u smislu negiranja počinjenog genocida najborbenije zastupaju Rusija i Sjeverna Koreja. U mom obraćanju, u UN-u, i brojnim razgovorima sa ambasadorima vrlo jasno sam ukazao je da je riječ o pravosnažnim presudama najviših sudova Ujedinjenih nacija, Međunarodnog suda pravde i Međunardnog krivinog tribunala za bivšu Jugoslaviju koji su pravosnažno ustvrdili da je počinjen genocid u UN sigurnoj zoni Srebrenica. Dakle, to su dokazali sudovi UN-a i prosto je nevjerovatno da neka članica UN pokušava da zaustavi ono što su presudili sudovi UN-a”, istaknuo je Bećirović.

Poručio je da je svrha ove Rezolucije, između ostalog, da 11. juli proglasimo Međunarodnim danom sjećanja i komemoracije na genocid u Srebrenici 1995. godine i da uspostavimo odgovarajuću edukaciju i aktivnosti s ciljem podizanja svijesti i javnosti o počinjenom genocidu kao i da razvijamo kulturu mira i da se okrenemo svi u regiji prema budućnosti, a ne prema prošlosti.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje