Srijeda, 12. Juna 2024.
Tuzlanski.ba logo

Bećirović i Komšić u UN-u: Ambasador Kazuyuki poručio da će Japan glasati za rezoluciju

Preuzmite sliku

Predsjedavajući i član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Denis Bećirović i Željko Komšić razgovarali su u sjedištu Ujedinjenih nacija (UN) u New Yorku s ambasadorom Japana u UN-u Yamazakijem Kazuyukijem.

Uoči sutrašnjeg glasanja u Generalnoj skupštini UN-a, Bećirović je istakao da je važno da se međunarodna zajednica svrsta na stranu pravde i podrži usvajanje rezolucije o 11. julu kao međunarodnom danu sjećanja i obilježavanja genocida u Srebrenici počinjenog 1995.

On je ukazao na globalnu važnost prevencije genocida.

Također, tokom razgovora izneseni su pravni, moralni, historijski i drugi argumenti za usvajanje rezolucije o obilježavanju sjećanja na počinjeni genocid u i oko Srebrenice.

Istaknut je značaj izučavanja genocida u obrazovanju djece i mladih.

“Integracija ove teme u obrazovni sistem pružit će temelje za izgradnju pravednijeg društva i dugoročno će doprinijeti očuvanju mira i stabilnosti u Bosni i Hercegovini i regiji Zapadnog Balkana”, zaključio je Bećirović.

Tokom razgovora ambasador Yamazaki Kazuyuki je poručio da će Japan glasati za rezoluciju. Bećirović i Komšić zahvalili su ambasadoru na podršci Japana Bosni i Hercegovini.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje