Srijeda, 16. Juna 2021.
Tuzlanski.ba logo

Banjaluka: Počela sa radom novoosnovana medresa “Reis Ibrahim ef. Maglajlić”

Preuzmite sliku

U novoj obrazovnoj ustanovi Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini, medresi “Reis Ibrahim ef. Maglajlić” u Banjaluci danas je počela nastava, a 22 učenika prisustvovalo je prvim časovima poštujući sve propisane epidemiološke mjere, javlja Anadolu Agency (AA).

Muris ef. Spahić, v.d. direktora rekao je da je ideja o osnivanju medrese u Banjaluci, odnosno obnavljanju zlatne niti ili veze sa medresama u Banjaluci postoji dugi niz godina, a stvarna ideja i želja da se taj projekat realizuje dolaskom muftije banjalučkog Nusreta ef. Abdibegovića i podrške reisu-l-uleme Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini da se ovaj projekat i realizuje. Prema riječima Spahića u vrlo kratkom vremenskom periodu uspjeli su da dođu do današnje medrese, da imaju učenike, profesore i prostor.

“Mi se pridržavamo uputstava kriznih štabova i Rijaset IZ BiH, koji su gotovo identični o postupanju u vanrednoj situaciji. Znate svi dobro da je trenutno još kriza vezano za koronu i mi se pridržavamo uputsva Ministarstva koje je dato vezano za početak rada svih srednjih škola, pa i medrese ovdje na području Banjaluke a kazano je da nastava počinje 1. septembra i mi smo tako i krenuli u ovoj skraćenoj verziji odnosno trajanja časova od 20 do 30 minuta po jednom času”, kazao je on.

Za interes učenika za upis u medresu u Banjaluci Spahić je rekao da je veći nego što su očekivali.

“Mi smo u svakom slučaju planirali, obzirom da je kapacitet škole takav da ne možemo više od jednog odjeljenja na godinu dana primiti i to zadovoljava naše potrebe kako smo procijenili. Međutim, imali smo nešto veći broj kandidata, osoba koje su izrazile volju i želju, ali nismo mogli sve da primimo. Mi smo primili ove godine 22 učenika i učenicu, odnosno jedno mješovito odjeljenje, muško-ženska kombinacija i tako planiramo ako Bog da svake godine. Naredne godine će biti dva odjeljenja, jedan prvi i jedan drugi razred, tako da bismo u ukupnom svom kapacitetu imali do 80 učenika”, kazao je Spahić.

Dio učenika, koji su danas proveli prvi dan u školi, je sa područja Banjaluke.

“Imamo određeni broj učenika koji su sa područja Banjalučkog muftijstva i određeni broj učenika koji nisu sa Banjalučkog muftijstva ali su otprilike iz gradova koji gravitiraju banjalučkoj regiji, poput Doboja, Prijedora, Kozarza, i Šipova prema Jajcu”, rekao je on.

Učenici koji su iz Banjaluke na nastavu će dolaziti autobusima, a Medresa će im platiti autobusku kartu, a za učenike koji nisu sa područja grada na Vrbasu obezbjeđen je smještaj u kapacitetima kojima raspolaže IZ. U dogledno vrijeme planirana je i izgradnja đačkog doma da bi svi učenici bili smješteni na jednom mjestu.

Pitanje finansija za otvaranje medrese “Reis Ibrahim ef. Maglajlić” riješeno je zahvaljujući IZ i podršci reisu-l-uleme, kao i pomoći džematlija, ljudi sa ovih prostora, pa i dijaspore putem uplate kurbana i stipendija.

“Obzirom da u prvom razredu medrese ima 14 predmeta, mi smo imali potrebu za svaki taj predmet obezbjediti profesora ili profesoricu koji bi održavali taj dio. Većina profesora je područja koje gravitira Banjaluci, ono što nismo imali u Banjaluci namirili smo iz drugih opština, koje su oprilike kao što su i djeca iz Doboja, Jajca, Kozarca, odnosno Prijedora, uglavnom s tog područja”, rekao je Spahić.

Pojasnio je da je medresa škola slična gimnaziji, škola koja po završetku omogućava upis u fakultet koji dijete odabere i plan i program prilagođeni su toma. Prema njegovim riječima osim stručnih ili vjerskih predmeta izučavaju se svi svjetovni predmeti kao i u ostalim srednjim školama.

“Program je malo opterećeniju u odnosu na gimnazije ali time djeca dobijaju puno više. Predmeti koji su vezani za vjerske sadržaje su više odgojnog tipa da osobe uvedu u kulturu, život i jedno lijepo ponašanje”, kazao je Muris Spahić.

Medresa u Banjaluci, sedma medresa IZ BiH otvorena je nakon 80 godina, koliko je prošlo od zatvaranja medrese tokom Drugog svjetskog rata.

Današnja medresa je ime dobila po reisu-l-ulemi Islamske zajednice hafizu Ibrahimu ef. Maglajliću, koji je rođen u Banjaluci, a funkciju petog po redu reisu-l-uleme obnašao je od 1930. do 1936. godine.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje