Subota, 4. Februara 2023.
Tuzlanski.ba logo

Banjalučanin Mirza Demirović pomaže izbjeglicama u Njemačkoj (VIDEO)

Preuzmite sliku

Mirza Demirović, Bosanac iz Banje Luke, radi kao socijalni radnik i pedagog u Dortmundu u Njemačkoj. Aktivno je uključen u pomaganje mladim ljudima koji dolaze u ovaj grad.

Kako kaže, u Dortmundu ima veliki broj imigranata izbjeglica koje svakodnevno pristižu.

“Ja nisam socijalni romantičar koji će reći da je sve lijepo i krasno. Naravno da Dortmund ima svoje probleme, ali nije baš tako ružno kao što pojedini mediji pišu”, kazao je Demirović za njemačku televiziju WDR.

“Dobrovoljnost je najbitnija jer mnogi mladi ljudi koje podržavamo i ne znaju za ponude koje pružamo. Rijetki su to imali u matičnim državama. Riječ je o podršci u svakodnevici. Pomažemo im u prelasku iz škole na posao. Često im pomažemo da apliciraju za radno mjesto. Drugima tražimo stan, pomažemo oko porodičnih problema”, dodao je on.

“Ima mladih koji su beskućnici, koji nemaju hranu… Ima i oni koji žive sa roditeljima, ali zbog narušenih odnosa sa porodicom, najviše vremena provode na ulici”, kaže Demirović.

“Radim svoj posao i pokušavam da sva ta neka negativna iskustva kroz koje smo mi prošli pozitivno iskoristim i pomognem kako najbolje mogu…”, kazao je Demirović za N1.

U video prilogu pogledajte kako Mirza Demirović pomaže imigrantima i izbjeglicama u Dortmundu. (N1)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje