Srijeda, 16. Juna 2021.
Tuzlanski.ba logo

Bakir Izetbegović: Nasilje nad vjernicima u džamiji Al-Aksa mora biti zaustavljeno

Preuzmite sliku

Nasilje nad vjernicima u džamiji Al-Aksa, kojem svjedočimo u posljednjim danima, mora biti zaustavljeno, naveo je lider SDA Bakir Izetbegović.

“Napadi na vjernike, krvoproliće u posljednjim danima svetog mjeseca ramazana, te izbacivanje Palestinaca iz svojih domova je i napad na vrijednosti na kojima bi trebala počivati moderna civilizacija. Svijet koji sebe smatra civiliziranim ne bi smio ignorisati prizore divljačkih napada na vjernike i otimanje imovine palestinskom narodu”, naveo je Izetbegović.

Današnji dan u kojem slavimo pobjedu nad fašizmom nas obavezuje da dignemo glas protiv bilo kakvog nasilja i diskriminacije zasnovane na vjerskim, etničkim ili ideološkim razlikama, poručio je.

“Svi građani svijeta, pa tako i palestinski narod, imaju pravo da žive u slobodi i sigurnosti, i ne smije se dozvoliti bilo kome da im to osnovno pravo uskraćuje”, stoji u reakciji Izetbegovića.

Više od 50 Palestinaca povrijeđeno je sinoć u napadu izraelske policije, saopštio je Palestinski Crveni polumjesec. Dan ranije, u petak navečer izraelska policija pokušala je rastjerati vjernike unutar Harem-i šerifa u džamiji Al-Aksa koristeći šok bombe i suzavac.

Palestinski Crveni polumjesec objavio je da je broj povrijeđenih u izraelskom napadu izvedenom u petak u džamiji Al-Aksa, na kapiji Damask u Starom gradu i u distriktu Sheikh Jarrah u Istočnom Jeruzalemu veći od 205.

Za muslimane Al-Aksa predstavlja treće najvažnije svetilište, a Jevreji smatraju kako su na tom mjestu nekada postojala dva jevrejska hrama. (N1)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje