Četvrtak, 18. Aprila 2024.
Tuzlanski.ba logo

Bajram namaz u banjalučkoj Ferhadiji (FOTO)

Preuzmite sliku

Klanjanjem bajram-namaza u džamiji Ferhadija, muslimani u Banjoj Luci dočekali su prvi dan Kurban-bajrama ili Hadži-bajrama, islamskog praznika prinošenja žrtve i najznačajnijeg blagdana muslimana, javlja Anadolu Agency (AA).

Bajram-namaz i hutbu u džamiji Ferhadija predvodio je muftija banjalučki Osman ef. Kozlić, koji se vjernicima obratio i prigodnom bajramskom porukom. Nakon kljanjanja bajram-namaza, uslijedilo je i bajramovanje u haremu banjalučke džamije.

Ferhat-pašina džamija ili Ferhadija smještena je u dijelu Banje Luke poznatom kao Donji Šeher koji je procvat doživio zahvaljujući posljednjem bosanskom sandžakbegu (1574—1580) i prvom beglerbegu (1580—1588) Ferhad-paši Sokoloviću, članu poznate porodice iz sela Sokolovića kod Rudog. Proglašena je nultim historijskim spomenikom Bosne i Hercegovine 1950, nakon čega je uvrštena na listu svjetske kulturne baštine UNESCO-a.

Ferhadija je bila jedna od 16 džamija srušenih u Banja Luci tokom rata u BiH od 1992. do 1995. godine. Srušena je 7. maja 1993. godine, nakon što je prvobitno bila granatirana, a potom i minirana. Ostaci džamije odvezeni su na gradsku deponiju, a dio je bačen u jezero Karanovac. Dan rušenja Ferhadije, 7. maj, u BiH je proglašen Danom džamija.

Među najvećim donatorima njene obnove su Turska agencija za međunarodnu saradnju i koordinaciju (TIKA), institucije Republike Srpske, kao i drugi brojni donatori i vakifi.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , ,