Srijeda, 25. Novembra 2020.
Tuzlanski.ba logo
Preuzmite sliku

Apel zdravstvenih radnika građanima BiH

U vrijeme kada vrebaju prehlada, sezonska gripa, uobičajene respiratorne infekcije i koronavirus, najvažnije je sačuvati zdrav razum, prije svega, i ne paničariti.

Bosni i Hercegovini i dalje raste broj novozaraženih koronavirusom. Brojke su u porastu, što zdravstveni sistem stavlja na još veći test.

Prvi put u Banja Luci je registriran trocifren broj zaraženih. U vrijeme kada vrebaju prehlada, sezonska gripa, uobičajene respiratorne infekcije i koronavirus, najvažnije je sačuvati zdrav razum, prije svega, i ne paničariti. Poruka je to zdravstvenih radnika građanima, uz onu, već uobičajenu, da su iscrpljeni i umorni, javlja N1.

Redovi pred domovima zdravlja svakodnevna su slika već mjesecima. Gužva na trijaži, čekanje, nerijetko i nervoza.

Zdravstveni radnici imaju pune ruke posla. Mnogo je pacijenata s respiratornim simptomima kojima treba i žele liječnički pregled. Sve je više i onih koji trenutne tegobe instant povezuju s koronavirusom.

“Ovih dana je dolazilo i dosta ljudi koji su od straha, od svega ovoga što nam se događa i ako nisu imali simptome COVID-19. Jer je ljude teško uvjeriti, u ovakvim uvjetima da i ako imaju možda alergiju, da se ne radi o koroni”, kaže Arman Šrkić, glasnogovornik JU ”Domovi zdravlja” Kantona Sarajevo.

Sami ljekari tvrde da je simptome koronavirusa i drugih respiratornih oboljenja teško razlikovati, posebno bez testiranja.

Zato se pacijenti, po ustaljenoj praksi telefonom javljaju porodičnom ljekaru.

“‘Imamo tu neku reprizu od marta i aprila. Šta će se dalje događati ne znamo. Situacija nam se malo usložnjava”, ističe Amra Marouf Jamakosmanović, specijalist obiteljske medicine. Situacija je složena i za pacijente. Svaki posjet ljekaru znači i čekanje u redovima.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , , ,