Petak, 30. Jula 2021.
Tuzlanski.ba logo

Amerikanci više pripadnika Oružanih snaga BiH pohvalili i nagradili tokom misije podrške miru u Afganistanu (FOTO)

Preuzmite sliku

Nakon uspješne šestomjesečne misije podrške miru u Afganistanu, uz prisustvo visokih delegacija MO i OS BiH, predstavnika ambasade SAD-a u BiH, porodica i rodbine pripadnika, danas je u Kasarni i aerodromu “Dubrave” Živinice upriličena ceremonija svečanog dočeka pete rotacije pješačke postrojbe iz sastava 5.pbr OS BiH.

Ova jedinica koja je u svom sastavu imala i tri žene, u skladu sa Odlukom Predsjedništva BiH svoju misiju je izvršavala u sastavu koalicijskih snaga OS SAD u bazi  “Bagram” u Afganistanu. Kao i u prethodnim misijama i ova pješadijska jedinica 5. pbr OS BiH pokazala je visok stepen obučenosti i osposobljenosti, što je Komanda koalicijskih snaga OS SAD u bazi “Bagram” uvidjela i ista je više pripadnika jedinice OS BiH pohvalila i nagradila.

Domaćin ceremonije svečanosti bio je Komadant opersativne komande general major Dragan Vuković, koji je u svom obraćanju naglasio zadovoljstvo postignutim rezultatima pripadnika  pješadijske jedinice. Njegovom obraćanju je prethodilo obraćanje Komadanta 5.pbr brigade  generala dr. Kenana Dautovića koji se detaljno osvrnuo na segmente pri veoma uspješnom izvršenju misije. Potom se prisutnima obratio Zamjenik ministrice obrane BiH gospodin Sead Jusić naglasivši pri tome značaj doprinosa sudjelovanju postrojbi OS za državu BiH.

Svakako se treba podsjetiti da je iz sastava 5. pješačke brigade, u međunarodnu misiju potpore miru ISAF oktobra 2010, godine upućena prva postrojba OS BiH.

Nakon povratka iz misije, pripadnici ove jedinice upućuju se na zasluženi godišnji odmor, nakon čega se vraćaju u matične jedinice na izvršenje redovnih zadataka. (Tuzlanski.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje