Ponedjeljak, 8. Avgusta 2022.
Tuzlanski.ba logo

Ambasador Velike Britanije u BiH: Podržavamo visokog predstavnika i ključnu ulogu OHR-a

Preuzmite sliku

Ambasador Velike Britanije u Bosni i Hercegovini Julian Reilly poručio je da Ujedinjeno Kraljevstvo nastavlja u potpunosti podržavati visokog predstavnika u Bosni i Hercegovini i ključnu ulogu Ureda visokog predstavnika (OHR), javlja Anadolu Agency (AA).

Najava moguće odluke visokog predstavnika Schmidta o nametanju Izbornog zakona i izmjena Ustava Federacije BiH izazvale su burne reakcije u Bosni i Hercegovini i šire, a sinoć su u Sarajevu održani i masovni protesti na kojima je učestvovalo više od 7.000 građana koji se oštro protive takvim rješenjima.

Demonstranti su sinoć tražili i očitovanje ambasada SAD-a i Velike Britanije o najavljenim odlukama visokog predstavnika. Tim povodom danas se na Twitteru oglasio i britanski ambasador Reilly.

Politika Velike Britanije prema BiH je nepromijenjena: podrška napretku ka suverenoj, stabilnoj i inkluzivnoj demokratiji. Ujedinjeno Kraljevstvo nastavlja u potpunosti podržavati visokog predstavnika i ključnu ulogu OHR-a u BiH“, naveo je ambasador Reilly.

Iz OHR-a su saopćili da je visoki predstavnik Schmidt danas primio u nastupnu posjetu novoimenovanog ambasadora Velike Britanije u BiH Reillyja, ali nisu otkrili detalje njihovog razgovora. Uporedo s tim, američki State Department je danas za Glas Amerike najavio da će podržati odluke koje visoki predstavnik u BiH donese.

“Odluke o korištenju Bonskih ovlasti daju se isključivo visokom predstavniku. On će izabrati hoće li, kada i kako ih koristit”, poručio je glasnogovornik State Departmenta.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje