Ponedjeljak, 24. Januara 2022.
Tuzlanski.ba logo

Agencija za lijekove BiH: Nalazi o kvalitetu kiseonika u RS-u nisu validni

Preuzmite sliku

Iz Agencije za lijekove i medicinska sredstva Bosne i Hercegovine saopćeno je da je kontrola uzoraka kiseonika koji koriste Univerzitetsko-klinički centar Republike Srpske i bolnica u Prijedoru trebalo da bude izvršena putem ove Agencije, koja je za to nadležna.

“Kontrola kvaliteta lijekova u Bosni i Hercegovini se obavlja u Kontrolnom laboratoriju Agencije, a koja je u mreži Službenih kontrolnih laboratorija za lijekove (OMCL – Official Medicine Control Laboratories)”, navedeno je u saopćenju.

Za specifične analize Agencija za lijekove BiH, dodaje se, u skladu sa Zakonom o lijekovima i medicinskim sredstvima, može angažovati drugu laboratoriju, a koja se također nalazi u mreži Službenih kontrolnih laboratorija za lijekove, odnosno laboratoriju priznatu od Agencije za lijekove i medicinska sredstva BiH za poslove kontrole kvaliteta svake serije proizvedenog, odnosno uvezenog lijeka.

Prema navodima Agencije, ispitivanje medicinskog kiseonika se vrši u skladu sa metodama i zahtjevima kvaliteta navedenim u specifikaciji kvaliteta odobrenoj od Agencije u postupku davanja dozvole za stavljanje lijeka u promet, koja se bazira na monografiji važećeg izdanja Evropske farmakopeje, a čiji je potpisnik i Bosna i Hercegovina.

“Svaki lijek, uključujući i medicinski kiseonik koji je prošao postupak registracije u BiH treba da ima dozvolu za stavljanje lijeka u promet, treba biti proizveden i kontrolisan od ovlaštenog proizvođača u skladu sa tom dozvolom, kontrolisan od Agencije ili druge laboratorije koju ovlasti Agencija, i distribuisan u BiH od ovlaštenog veleprometnika”, istakli su saopštenju.

Nalaz uzorka kiseonika, koji je danas saopćio premijer RS Radovan Višković, nije kontrolisan u ovlaštenoj laboratoriji i zato ne može biti validan.

“Pojedine izjave o njegovom odgovarajućem kvalitetu ne mogu smatrati utemeljenim. Na kraju, postavljamo pitanje da li su zakoni u Bosni i Hercegovini jednaki za sve”, istakli su iz Agencije.

Premijer Republike Srpske Radovan Višković danas je izjavio da je izvršena kontrola uzoraka kiseonika koji se koriste u Univerzitetsko-kliničkom centru RS i bolnici u Prijedoru i da je taj kiseonik potpuno siguran. Kontrolu je vršila firma Linde Gas Srbija. (RSE)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , , , ,