Četvrtak, 27. Januara 2022.
Tuzlanski.ba logo

Advokatica bh. porijekla poručila senatoru da je trebalo onemogućiti posjetu Cvijanović SAD-u

Preuzmite sliku

Američka advokatica bosanskohercegovačkog porijekla Zana Bajrić je u pismu republikanskom senatoru Chucku Grassleyju negodovala zbog posljednje posjete predsjednice RS-a Željke Cvijanović (SNSD) SAD-u. Potom se oglasio i sam senator Grassley.

Bajrić smatra da njegov odgovor nije adekvatan i da Sjedinjene Američke Države nisu trebale odobriti vizu Cvijanović. Kao razlog zašto tako misli istakla je to što ne poštuje zakone Bosne i Hercegovine i što negira genocid. Kako je navela, dozvola da posjeti SAD je u suprotnosti s principima demokratije.

Grassley je u odgovoru Bajrić istakao da razumije njenu zabrinutost te da je saglasan da nadležni u SAD-u trebaju poslati poruku da negiranje genocida i prijetnje secesijom nisu prihvatljivi.

Napomenuo je da je bivši visoki predstavnik u Bosni i Hercegovini Valentin Inzko nametnuo zakonsku zabranu negiranja genocida u Srebrenici, ali da je u Republici Srpskoj ne žele primjenjivati.

Podsjetio je i na to da je u izvještaju američkog Ministarstva vanjskih poslova (State Departmenta) za prošlu godinu istaknuto da u ovom entitetu postoje zvaničnici koji poriču da se genocid desio. Poručio je da se Cvijanović nije susrela sa, kako je naveo, prominentnim zvaničnicima.

“Svjestan sam da se posjeta desila, ali srećom, ona se nije mogla sastati s prominentnim zvaničnicima. Nadležni imaju pravo da ne izdaju vizu i sankcionišu one koji ugrožavaju mir i ljudska prava te će vaši komentari biti od pomoći prilikom donošenja zakona koji se odnose na američko vanjskopolitičko djelovanje prema Bosni i Hercegovini”, zaključio je senator Grassley.

Bajrić je doktorirala pravo na Pravnom fakultetu Univerziteta Drake. Trenutno živi u Iowi, a porijeklom je iz Bosanske Dubice. Aktivno doprinosi bosanskohercegovačkoj zajednici u SAD-u, piše Klix.ba.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje