Četvrtak, 30. Maja 2024.
Tuzlanski.ba logo

Adil Osmanović: Korupcija u pravosuđu je rak-rana bh. društva

Preuzmite sliku

Šef kluba zastupnika Stranke demokratske akcije (SDA) u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine Adil Osmanović kazao je da je korupcija u pravosudnim institucijama rak-rana bosanskohercegovačkog društva.

,,Kao što smo vidjeli i u posljednjim izvještajima evropskih institucija, Bosna i Hercegovina se ozbiljno suočava sa problemom korupcije. To uporno ponavljaju i građani, jer kroz svakodnevni život neprestano nailaze na nepravdu u skoro svim sferama. Želja za pravdom i jednakim šansama predstavlja volju građana i imperativ svih političkih subjekata. Iskustvo govori da je ključ rješavanja ovog problema u zdravom pravosuđu. Problem je nažalost što se virus korupcije proširio i na pravosuđe, kojim upravljaju političari i političke stranke, a ne profesionalni standardi i želja za pravdom. Nadalje, teško je očekivati od onih koji nikako ne žele funkcionalnu državu, da žele i pravedno pravosuđe. Oni pravosuđe vide samo kao alat za podrivanje države”, ističe Osmanović u izjavi.

SDA je, kako navodi, jedina politička stranka koja je imala snage i hrabrosti da kontinuirano ukazuje na korupciju bivšeg predsjednika VSTV-a Milana Tegeltije, „iako nam je prijetio sudskim procesima, a neke je prijetnje čak i ostvario“.

,,Vidjeli smo da su neki tada ušutjeli i ništa nisu govorili o Tegeltiji, bojeći se njegove moći, ili nadajući se da će on nanijeti štetu SDA. Strah od korumpiranih moćnika je izvor korupcije i protiv toga se moramo boriti. Kada budemo imali dovoljno časnih i moćnih sudija i tužioca, koji neće skrivati prave i podmetati lažne dokaze, sigurno je da će Bosna i Hercegovina biti društvo kakvo treba svaki njen građanin”, zaključio je Osmanović. (Fena)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , ,