Petak, 26. Aprila 2024.
Tuzlanski.ba logo

Životna priča Mensura Alića: U fabrici sam znao prespavati, za uspjeh su potrebni čvrsta odluka, hrabrost i dobar tim

Preuzmite sliku

Popularno

Proizvesti domaći proizvod vrhunske kvalitete – jasna je vizija Mesne industrije Menprom, porodične kompanije osnovane 1998. godine. Vrhunski mesni delikatesi od visokokvalitetnog pilećeg, goveđeg i purećeg mesa čine Menprom jednom od vodećih mesnih industrija u našoj zemlji.

Međutim, od prvog proizvoda do danas put razvoja kompanije sa sjedištem u Gornjoj Tuzli bio je težak i trnovit.

Vlasnik i osnivač “Menproma” Mensur Alić bio je nadasve hrabar čovjek sa jasnom vizijom kako u ‘poslijeratnoj’ Bosni i Hercegovini izgraditi uspješnu kompaniju čiji će proizvodi biti prepoznatiljvi na tržištu.

U razgovoru za Tuzlanski.ba Alić se prisjetio početaka razvoja Mesne industrije Menprom koja danas broji oko 170 zaposlenika, većinom mladih, visokoobrazovanih i ambicioznih kadrova.

“Nekako pred sami kraj rata na našim prostorima došao sam na ideju da bi možda mogao da napravim jednu prehrambenu indstriju sa sjedištem na području našeg kantona koji je inače bio poznat po teškoj industriji. Razlog više da se odlučim na takav jedan korak je bilo da nam se ne ponovi opet stanje kada su nam slali prerađevine od mesa u konzervama iz nekih rezervi starih po 40 i više godina. Nakon što je rat stao razdužio sam se i krenuo u realizaciju ideje da krenem u proizvodnju trajnih i polutrajnih proizvoda” – započinje svoju životnu priču Menur Alić nastavlja:

“Na moju sreću u to vrijeme pojavila se Američka agencija za međunarodni razvoj (USAID) koja je imala odjel za kreditiranje malih i srednjih preduzeća s ciljem razvoja industrije u BiH. Aplicirao sam na taj kredit i bio mi je odobren dok sam u međuvremenu radio projektnu dokumentaciju za izgradnju prve fabrike. Za nekih godinu dana sam uspio da izgradim kompletnu prvu fabriku, instalirana je oprema i bila je puštena u rad, prisjeća se Alić svojih početaka i kaže kako je taj period bio izuzetno težak i jako naporan.

  • “Imao sam sreće da sam upoznao jednog Slovenca koji mi je bio od velike pomoći, i danas evo nakon 22 godine smo odlični prijatelji i sarađujemo još uvijek. Njegovi savjeti su bili od velike pomoći, jer mi je rekao da krenemo polako sa manjim kapacitetom. Fabrika je zvanično puštena u rad 8. augusta 1998. godine, imali smo kapacitat tada između 2 do 3 tone proizvodnje. Međutim, problem je bio u ljudskim resursima, nije bilo školovanog kadra. U izbjegličkom naselju nadomok Brčkog tada pronalazim jednog radnika koji je imao iskustva u ovoj braši i njegovo iskustvo nam je bilo od velike pomoći. Ostao je u Menpromu raditi nekih šest godina nakon angažmana. Kasnije dovodim još jednog tehnologa s iskusvom dok u međuvremenu osposobljavamo i vlastite kadrove jer su se studenti počeli i ovdje školovati u tom pravcu” – priča Alić.

    Nikada supruzi nije otkrio koliko je zadužen

    Prve godine prisjeća se Alić išlo je veoma teško sa devet uposlenih radnika uz mjesečnu ratu kredita koja je iznosila preko 50.000 KM.

    “Bilo je dosta neiskustva na početku. Znao sam noćima spavati u fabrici i čekati proizvod da budu gotov i da vidim jesmo li uspjeli postići dobar kvalitet kako bi mogao na tržište. Već su postojale dvije mesne industrije u BiH, trebalo je biti konkurentan. Do 2003. godine bilo je zaista veoma teško. Međutim, znao sam da nema nazad jer mi je sve bilo pod hipotekom. Uspio sam kredit da otplatim za pet godina nakon čega sam organizovao veliku proslavu za zaposelnicima i njihovim porodicama. U međuvremenu moje dvije kćerke Merima i Edina završavaju fakultete u Sarajevu i pridružuju se radu kompanije. Danas tu ima dosta i njihove zasluge. Također, moja supruga od prvog dana je bila tu uz mene kao velika podrška. Nikada nisam ovo ranije rekao ali evo vama ću sada. Kada me god pitala supruga koliko smo dužni nikada joj nisam rekao istinu kako bi makar ona mogla da ima miran san i mogla da se posveti porodici. Bio sam dužan preko 2 miliona KM (krediti i pozajmice), u to vrijeme to je bio ogroman novac” – kaže Alić.

  • U periodu od 2004 do 2007 godine kompanija Menprom investira u nabavku nove i savremenije opreme što je rezultiralo povećanjem proizvodnje za čak 100 posto!

    “Proizvodnja je tada krenula u veoma dobrom pravcu nakon čega sam došao na ideju da gradimo drugu fabriku za proizvodnju konzervi jer su rezultati tržišta pokazali da to može biti jako opravdana investicija. Za nekih 18 mjeseci uspjeli smo pustiti u pogon i drugu fabriku. Investicija je koštala nekih 4,5 miliona KM, a sredstva smo obezbijedili ponovo kreditnim sredstvima. Praktično prva fabrika je gradila drugu čija je se investicija isplatila za nekih šest godina. Nakon toga odlučimo graditi i treću fabriku koja je koštala oko 8 miliona KM” – priča Mensur Alić.

    Kombinacija prirodnih tradicionalnih ukusa i potvrđenog vrhunskog kvaliteta sa neprestanim ulaganjem u nova znanja i tehnologije, te širenjem i osavremenjavanjem proizvodnih kapaciteta rezultat su sve veće potražnje i interesa za Menprom proizvodima.

    Potvrda tome su brojne medalje i plakete u posjedu Mesne industrije Menprom, kao priznanje za sve što su godinama stvarali ali, ipak, ono čime se posebno ponose je činjenica da su svojim kvalitetom stekli povjerenje kupaca i postali prepoznatljivo ime i brend u našoj zemlji ali i šire.

  • “Prije dvije do tri godine smo na analizu poslali uzorke pet proizvoda u Novi Sad gdje se održavao jedan od najboljih sajmova na Balkanu kada je u pitanju prehrana. Bili smo veoma sretni i ponosni jer su svi proizvodi nagrađeni zlatnim medaljama. Mene lično, to je pozitivno iznenadilo. Dosta izvozimo u Makedoniju zatim u Crnu Goru gdje pokrivamo veliki broj hotela na njihovom primorju, izvozimo čak i u Dubai, uglavnom širimo tržište što su naši planovi za budućnost” – pojašnjava Alić.

    Na stalno rastuće zahtjeve za bezbjednošću hrane Alić kaže da je Menprom odgovorio uvođenjem Međunarodnog standarda ISO 22 000-2005 u 2007. godini čime se proces proizvodnje mesnih prerađevina odvija na planski način, utvrđenim redoslijedom i pod planiranim i nadziranim uslovima, primjenjujući HACCP principe. Time su postali prva prehrambena industrija u Bosni i Hercegovini koja posjeduje ovaj certifikat.

  • COVID-19 smanjio prozivodnju preko 20 posto

    Pandemija izazvana širenjem korona virusa mnoge je kompanije širom svijeta ekonomski ugrozila. U Menpromu međutim s ponosom ističu da su uprkos ovoj nedaći koja je pogodila cijeli svijet sačuvali sva radna mjesta i nikome nisu smanjena primanja iako je proizvodnja smanjena za više od 20 posto.

    “Uvijek smo računali da može doći do neke situacije kada će vam trebati određeni novac da se ima za kako kažu ‘nedaj bože’ zahvaljujući takvom pristupu i poslovanju za sada se dobro nosimo sa korona krizom. Moja izreka je da je najteže u životu boriti se sam sa sobom da ne postaneš rob novca. To kada uspiješ onda znaš da si na pravom putu kao čovjek” – smatra Alić.

    Osim što je uspješan poduzetnik Mensur Alić važi i za velikog humanitarca koji je uvijek spreman da pomogne onima kojima je to potrebno. Kaže da bi najsretniji bio kada bi mogao odgovoriti na svaki apel za pomoć.

  • “Nedavno smo radili jednu analizu i ustanovili kako smo za 15 godina poslovanja oko 1,5 miliona KM dodijelili raznih vrsta pomoći čime smo dokazali u kojoj mjesri smo društveno odgovorna kompanija. Niko sretniji od mene nebi bio kada bi mogao odgovoriti svakom apelu ili zahtjevu, međutim nažalost to nije moguće. Trudimo se koliko god možemo da sudjelujemo u akcijama. Veoma sam ponosan da i moje kćerke imaju tu humanost u sebi da će nastaviti pomagati ugrožene i one kojima je pomoć potrebna” – kaže naš sagovornik koji za kraj razgovora naglašava važnost kupovine domaćih proizvoda.

    “Veoma je važno da građani BiH imaju svijest o tome da kupuju domće proizvode. Prije svega 17 posto PDV-a ostavljate u našoj zemlji. Podržali ste postojeća radna mjesta i otvara se mogućnost novih kapaciteta odnosno novih radnih mjesta. Također, osim direktnog značaja za fabirku čiji ste prozivod kupili podržali ste i sve koperante s kojima ona sarađuje koji su također iz Bosne i Hercegovine. Naravno da nećete kupiti neki domaći proizvod po svaku cijenu ukoliko nije dovoljno kvaliteten. Međutim, siguran sam da imamo dosta naših bh. brendova koji su itekako konkurentni svojim kvalitetom uvoznim robama. Veliki je doprinos za državu da građani imaju svijest o tome da kupuju domaće proizvode. Ta svijest nije još toliko razvijena jer institucije države nisu tome toliko posvetile pažnje koliko bi trebalo” – smatra Alić.

  • Mladalački snovi

    Ovaj uspješni bh. poduzetnik kao i svi mi imao je svoje mladalačke snove. Želio je upisati muzičku školu, jer je volio pjevati, međutim kako nije imao finansijske mogućnosti taj san se nije ostvario. Završio je Srednju trgovačku školu u Teočaku gdje je radio kao trgovac, a kasnije i kao poslovođa.

    “Imao sam dosta afiniteta za muziku uvijek sam volio da pjevam, posebno narodnu muziku tako je i dan danas. Muzička škola ostala mi je neostvarene želja, međutim moj otac je bio rudar i to mi nije mogao omogućiti. Danas se volim relaksirati uz muziku često na svadbama zamole me da otpjevam pjesmu-dvije. Uz muziku moja velika strast je lov. Volim da idem u lov to me baš ispunjava više zbog druženja i boravka u prirodi nego zbog samog lova. Lovac sam nekih 40 godina ja uživam u tome kada sam u lovu ja sam drugi čovjek, na sve zaboravim. Dosta me psihički spašavao odlazak u lov, druženje sa jednostavnim ljudima i smijeh. Ne idem u lov da bi po svaku cijenu ubijao životinje, prvnestveno je to zbog druženja. Primjerice, nisam ljubitelj ljetovanja na moru” – priča nam Alić.

    Svojim najvećim životnim uspjehom Mensur Alić smatra to što je očuvao svoj brak sve ove godine, što su njegova djeca završila visoke škole i uključila se u posao i što ima stabilnu porodicu.

    Također Alić je politički aktivan, osnivač je stranke Tuzlanska alternativa. U Gradskom vijeću Tuzle aktivan je kao gradski vijećnik, dobio je drugi mandat od četiri godine u okviru kojeg želi da pomogne ekonomskom razvoju Grada Tuzle. (Tuzlanski.ba)

    Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje