Petak, 3. Maja 2024.
Tuzlanski.ba logo

Zašto ulagati u otvorene investicijske fondove?!

Preuzmite sliku

Popularno

Stalna poskupljenja i sve veći finansijski izazovi – kako zaštititi svoju ušteđevinu, ali i planirati sigurniju budućnost, građanima donose novo breme neizvjesnosti, zbog kojeg se uglavnom odlučuju na tradicionalne vidove štednje.

S obzirom da kamata na štednju ne prati stopu inflacije, ni klasična štednja ne donosi željenu podršku za bolji život.

Veći prinosi u odnosu na klasične oblike štednje

Svojevrsnu alternativu klasičnim oblicima štednje čini ulaganje u otvorene investicijske fondove, u kojima je moguće ostvariti veće prinose. Iako se radi o veoma razvijenom finansijskom segmentu u svijetu, ova oblast je na domaćem tržištu još uvijek mnogima nedovoljno poznata. Vjerovatno će mnogi pomisliti da je ulaganje u otvorene investicijske fondove namijenjeno samo onima koji posjeduju značajne iznose slobodnih sredstava, međutim nije tako. Naime, prema svjetskim statistikama većina uloga u fondovima pripada ulagačima koji kontinuirano investiraju manje iznose.
Kupovina nekretnine, školovanje djece, rezerve za nepredviđene situacije i različite životne izazove, samo su neki od razloga zbog kojih je potrebno poduzeti korake već danas i početi razmišljati o investiranju u otvorene investicijske fondove.

Kako funkcionišu otvoreni investicijski fondovi?!

Investicijski fondovi prikupljaju sredstva velikog broja ulagača koja dalje investiraju u različite finansijske instrumente, odnosno vrijednosne papire kao što su: dionice, obveznice, trezorski zapisi, novčani depoziti. U zavisnosti od toga u koje finansijske instrumente odabrani fond ulaže sredstva, kategorišu se na novčane, dioničke, obvezničke, ali i mještovite, dok se u osnovnoj podjeli dijele i na otvorene i zatvorene. Obzirom na svoj značaj na finansijskom tržištu, predstavljaju i strogo regulisane finansijske institucije.

Imovina otvorenog investicijskog fonda podijeljena je na udjele i predstavlja vlasništvo ulagača koji su kupili udjele, a koji podnošenjem zahtjeva za otkup udjela u svakom momentu mogu zahtijevati isplatu svojih sredstava. Društvo kao osnivač fonda upošljava stručnjake: portfolio menadžere, analitičare, investicijske savjetnike i upravlja imovinom fonda, a cilj upravljanja jeste povećanje vrijednosti udjela, čime se povećava i imovina ulagača.

Prednosti ulaganja u otvorene investicijske fondove

Ulagači u fond postaju vlasnici velikog broja vrijednosnih papira u koje fond ulaže, te postižu diverzifikaciju ulaganja i smanjuju rizik u odnosu na ulaganje u pojedinačne vrijednosne papire. Povrat na ulaganje ne zavisi od kretanja cijene samo jednog finansijskog instrumenta, a ulagači ne moraju posjedovati specifična finansijska i analitička znanja za samostalno kupovanje vrijednosnih papira, pratiti kretanje cijena na berzama, niti razmišljati o pravom trenutku za kupovinu i prodaju pojedinog vrijednosnog papira.

Prije ulaganja, veoma je važno procijeniti svoje finansijske potrebe, očekivanja, ciljeve, planirani rok ulaganja, te odabrati pravi fond koji će odgovarati tim ciljevima. Raiffeisen INVEST d.d. upravlja fondovima Raiffeisen CASH, Raiffeisen EURO BOND i Raiffeisen BALANCE ESG koji su, u odnosu na preferencije klijenata, namijenjeni i onim konzervativnim ulagačima kojima je najbitnija sigurnost i umjeren rast imovine, ali i onima koji uz nešto veće rizike žele ostvariti i značajno veće prinose.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje