Ponedjeljak, 29. Aprila 2024.
Tuzlanski.ba logo

Zašto nakon odmora trebate provjeriti svoje izvode iz banke?

Preuzmite sliku

Odmor je bio lijep, ali i skup, jer mnogi nemaju uvid u ukupnu potrošnju. Evo zašto biste trebali provjeriti bankovne izvode kod kuće.

Većina vas bi to trebala znati: novac na odmoru brzo se potroši. Fin večernji obrok, rent-a-car, izleti, shopping, suveniri – troškovi se samo gomilaju.

Mnogi iz sigurnosnih razloga na odmor ne nose sa sobom gotovinu, nego uglavnom koriste kartice, zbog čega se predviđeni proračun za odmor često premaši, piše Fenix magazin.

Zbog toga nakon odmora na popisu obaveza ne bi trebalo biti samo pranje rublja, spremanje kofera i kupovina, već i provjera stanja na bankovnom računu.

Provjerite sve bankovne izvode nakon odmora

Kako pišu njemački mediji, zajedničko poduzeće njemačkih banaka i štedionica EURO Kartensysteme (EKS) preporučuje čuvanje računa za sve troškove i podizanje gotovine. Prednost toga je što turisti nakon povratka kući mogu pomoću provjeriti jesu li svi unosi na izvodima kreditne kartice i bankovnog računa točni.

Neovlašteno uzimanje novca s računa tako se može brzo otkriti. Ako se doista i otkriju neovlaštena terećenja, prema EKS-u, pogođeni trebaju odmah obavijestiti svoju banku i preventivno blokirati platne kartice.

To je moguće u mnogim ustanovama, primjerice preko online bankarstva ili u poslovnici. Izvan radnog vremena platne kartice moguće je blokirati i 24 sata na dan pozivom na broj za hitne slučajeve.

Netačno zaduženje na kreditnoj kartici – šta učiniti?

Ako prilikom provjere izvoda računa uočite iznos koji niste sami doznačili ili vam je slučajno dva puta račun terećen prilikom plaćanja, obratite se svojoj banci. Upotrijebite obrazac za prigovor na dotično plaćanje i poništenje terećenja kreditne kartice.

Za stornirane uplate uz opoziv priložite dokaz da niste odgovorni za izvršeno plaćanje. U slučaju dvostrukog terećenja, obratite se trgovcu i objasnite što se dogodilo. U slučaju prijevare s kreditnom karticom, trebali biste to prijaviti policiji.

Pazite na svoje kreditne kartice dok ste na odmoru

Kako biste spriječili prijevare s kreditnim karticama, obratite pozornost na sljedeće:

Kad ste na odmoru, pripazite da svoju kreditnu karticu nikada ne ispuštate iz ruku.

Također, ne ostavljajte karticu u hotelskoj sobi ili automobilu, jer se podaci kartice i CVC kod lako mogu kopirati i ukrasti.

Nikada ne držite svoj četveroznamenkasti sigurnosni PIN i karticu na istom mjestu.

Ako plaćanje zahtijeva unos PIN-a, prilikom upisivanja pokrijte brojeve rukom.

Na kraju vrijedi i sljedeće: Ne zaboravite provjeriti svoj račun nakon odmora.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje