Nedjelja, 28. Aprila 2024.
Tuzlanski.ba logo

Utvrđen prijedlog odluke o privremenom finansiranju za prva tri mjeseca 2024.

Preuzmite sliku

Vlada Federacije Bosne i Hercegovine danas je utvrdila prijedlog odluke o privremenom finansiranju FBiH za period januar – mart 2024. godine, koja će biti upućena Parlamentu FBiH radi razmatranja i donošenja, javlja Anadolu.

Ovom odlukom utvrđuje se iznos privremenog finansiranja Federacije BiH za prva tri mjeseca 2024. godine do donošenja budžeta FBiH za 2024.

Privremeno finansiranje Federacije Bosne i Hercegovine za period januar – mart 2024. godine utvrđuje se u iznosu od 1.466.314.335 KM, a na osnovu tromjesečnog prosjeka izvršenja budžeta FBiH u periodu januar – septembar 2023. godine. Budžet Federacije Bosne i Hercegovine za period januar – mart 2024. godine sastoji se od prihoda i primitaka u iznosu od 1.466.314.335 KM, koliko je i iznos rashoda i izdataka, naveli su iz Vlade FBiH.

Prema članu 35 Zakona o budžetima u FBiH, ukoliko se ne donese budžet prije početka fiskalne godine, privremeno se, a na osnovu odluke o privremenom finansiranju, nastavlja finansiranje poslova, funkcija i programa korisnika budžeta. Privremeno finansiranje obavlja se najduže za prva tri mjeseca fiskalne godine. Odluku o privremenom finansiranju, na prijedlog Vlade FBiH, donosi Federalni parlament. Privremeno finansiranje obavlja se srazmjerno sredstvima utrošenim u istom periodu, a najviše do tromjesečnog prosjeka za prethodnu fiskalnu godinu. U periodu privremenog finansiranja finansiraju se isti programi, a korisnici ne smiju povećavati broj zaposlenih u odnosu na stanje na dan 31. decembra prethodne godine.

U skladu sa ovim, Vlada Federacije BiH je pripremila prijedlog odluke o privremenom finansiranju Federacije BiH za period januar – mart 2024. godine. Ovo podrazumijeva da će se za vrijeme trajanja ove odluke finansirati samo oni programi i projekti koji su imali izvršenje u navedenom periodu.

Kako je obrazloženo prijedlog odluke je utvrđen s ciljem da se provede kompletna procedura i uključe sveobuhvatna rješenja, a kako bi se izradio što kvalitetniji prijedlog budžeta FBiH za 2024. godinu.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje