Petak, 3. Maja 2024.
Tuzlanski.ba logo

Upravi Aluminija još 24 sata, odgođeno gašenje firme

Preuzmite sliku

Uprava mostarskog Aluminija, kojem je danas trebala biti isključena struja te obustavljen rad, danas je saopštila da su preko jednog manjeg kooperanta uspjeli obezbijediti snabdjevanje električnom energijom za naredna 24 sata, te je gašenje firme privremeno odgođeno.

Konferenciji za medije, koju je organizirao sindikat, simbolično je održana kod trafostanice na Čulama iznad Mostara, gdje je aluminijski kombinat spojen na elektroprijenos.

Pored predstavnika sindikata prisustvovali su i predstavnici uprave, a v.d. direktora Aluminija Dražen Pandža se obratio prisutnima.

Također, okupilo se stotinjak radnika, kao simboličan protest zbog stanja u kompaniji.

Direktor Pandža je kazao da je velikim naporom uprave preduzeća “kupljeno” još malo vremena, tačnije 24 sata, a u međuvremenu će se pokušati pronaći rješenje.

– Situacija je takva da smo uspjeli nekim vlastiti sredstvima da riješimo struju za ponedjeljak. Što se tiče struje za utorak i nastavak sedmice, mi još nemamo zatvorenu situaciju. Pokušavamo to riješiti na način da se firma sama snađe. Imali smo kontakte sa Vladom FBiH. U ovom trenutku, direktan kontakt ostavrili smo sa zamjenicom premijera Jelkom Milićević, koja se intenzivno uključila u rješavane ovoga problema. S premijerom i resornim ministrom još nismo uspjeli ostvariti službenu komunikaciju, rečeno nam je da se oni nalaze na službenom putu. Situacija je i dalje kritična. Ako smo kupili jedan dan, pokušat ćemo kupiti još jedan, ali ponavljam, bez direktnog uključenja Vlade, bez direktnog uključenja nadležnih organa, stuacija se neće razrješiti”, poručio je direktor Pandža.

Za sada Aluminij neće biti isključen sa elektromreže, jer je snabdjevanje strujom obezbjeđeno i u naredna 24 sata.

Prisutnima se obratio i predsjednik sindikata Romeo Biokšić, koji je poručio da se borba nastavlja te da su mogući i protesti u Sarajevu.

– Ovo je simbolična blokada koju smo najavili, da skrenemo pažnju Vladi Federacije BiH i politiku u BiH da se nešto poduzme po pitanju rješevanja naših problema”, kazao je Romeo Biokšić i dodao:

“Radnici su u velikom strahu, u borbi za svoja radna mjesta. Neećemo dozvoliti da se tvornica ugasi. Ovo je prva stanica, druga stanica je Sarajevo ako se u međuvremenu nešto ne riješi. Nadamo se da će Vlada FBiH shvatiti ozbiljnost problema i poduzeti odgovarajuće korake”, kazao je Biokšić.

Podsjetimo, zbog ogromnih dugovanja te kompanije za električnu energiju, Aluminiju je u ponoć trebala biti isključena struja, što bi zbog prirode posla značilo i kraj za kompaniju. (Fokus.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: ,