Ponedjeljak, 29. Aprila 2024.
Tuzlanski.ba logo

Uništeni usjevi, mehanizacija, isprepadana goveda – zbrajaju se štete nezapamćene oluje

Preuzmite sliku

Materijalna šteta će se tek zbrajati, nema sumnje da je riječ o višemilionskom iznosu. Nažalost, jedan ljudski život se ne može nadoknaditi.

Žena iz Brčkog je poginula, desetine osoba su povrijeđene, brojni stambeni i pomoćni objekti kao i vozila i poljoprivredna mehanizacija su oštećeni, uništeni su usjevi i nasadi, a brojna stabla su oborena – crni je to epilog oluje koja je jučer u dva navrata protutnjala Bosnom, u kasnim popodnevnim i večernjim satima.

“Ovo je nezapamćeno”, komentiraju građani od sjeverozapada do sjeveroistoka Bosne i Hercegovine, pa i centralnog dijela zemlje. Lokalno je zabilježen i grad i to u veličini stonoteniske loptice, a u Zenici i veličine jajeta.

U Mjesnoj zajednici Vojskova kod Odžaka, potpuno je uništena kuća Anti Pušeljiću kada se drvo srušilo na nju. Osim kuće uništena su mu i dva traktora.

“Tri su traktora tu bila parkirana. Kada sam vidio da ide oblak, auto sam uvezao u garažu i jedan traktor uspio pomaknuti. Ova dva su ostala. Što ću? Tako je valjda moralo biti”, rekao je Pušeljić, javlja FTV.

I u Travniku, Zenici i Tuzli vjetar je porušio više stabla. Jaka kiša u kratkom vremenu je zabilježena i u Gornjem Vakufu.

Apokaliptične scene na farmi Usorac

Štete će se tek zbrajati, no, nema sumnje da je riječ o višemilionskom iznosu. Apokaliptične scene zabilježio je na svojoj farmi u Prnjavoru, Vlastimir Usorac. Na njegovom imanju, oluja je poharala desetine hektara usjeva kukuruza.

“Pogođeni su usjevi na oko 50 hektara, na 20-tak bi se mogli oporaviti, ostatak neće sigurno”, kaže nam Usorac, dodavši da su goveda nakon oluje dobro, ali vidno isprepadana, a o kakvoj strahoti je riječ najbolje pokazuje video koji je snimio u trenutku naleta vjetra i obilne kiše.

Nepogode u Šamcu

Bolja situacija nažalost nije ni u Šamcu. Na imanju poljoprivrednika Milidraga Gojkovića štete su ogromne, vjetar je doslovno pustošio sve pred sobom.

“Kod mene je šteta oko 200 hiljada maraka”, procjenjuje Gojković, dodavši da ima domaćina koji su prošli i gore.

Štab za vanredne situacije opštine Šamac, proglasio je sinoć stanje elementarne nepogode. Nevrijeme je za sobom ostavilo posljedice u vidu ogromne materijalne štete kako na privatnim, tako i na privrednim i objektima javnih ustanova, poljoprivrednom zemljištu i usjevima.

Katastrofa i u Semberiji

Šteta u Semberiji se ogleda u uništenim usjevima, povrtlarskim i voćnim kulturama, plastenicima, krovovima i ostalim dijelovima kuća i objekata, električnim kvarovima, zakrčenim putnim pravcima, a na veliku žalost ima i povrijeđenih ljudi. Potvrdio je to bijeljinski gradonačelnik Ljubiša Petrović.

“Zbiraćemo štetu koja je već je sada jasno višemilionska, proglasiću stanje elementarne nepogode i napravićemo plan za dalje. Nažalost još jedna velika tragedija nas je zadesila, nesreća ne ide nikada sama, ovo će biti izuzetno teška godina za sve, posebno za Semberiju, ali preživjeli smo i teže, preživjećemo i ovo”, poručio je Petrović.

U Semberiji i na području Podrinja i podmajevičkog kraja, oštećeno je nekoliko trafo stanica i veliki broj dalekovoda, a na mnogo mjesta je drveće palo po mreži, saopćeno je iz Elektro – Bijeljine.

Ispaljeno 21 raketa

Protivgradna preventiva Republike Srpske ispalila je 217 protivgradnih raketa na prostoru od Novog Grada, Kostajnice, Kozarske Dubice, Gradiške do Srpca, a gradonosna opasnost kretala se sjeverom prema rijeci Drini.

Najviše raketa je ispaljeno na području Gradiške – 51. U periodu od oko 17 do 20 sati djelovala je 81 protivgradna stanica, piše Agroklub.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , , , ,