Ponedjeljak, 29. Aprila 2024.
Tuzlanski.ba logo

U Tuzli predstavljena kampanja ‘Ne troši energiju na gluposti’

Preuzmite sliku

Povodom kampanje u organizaciji NLB Banke Sarajevo, Zeke i Baumita, uz podršku Mastercard kompanije, danas je u Tuzli medijima, klijentima i partnerima predstavljena kampanja pogodnosti za finansiranje povećanja energetske efikasnosti uz NLB Eko kredit i NLB Mastercard kreditne kartice.

Član Uprave NLB Banke d.d. Sarajevo Denis Hasanić izjavio je na pres-konferenciji da u toj banci često naglašavaju da je ovaj region naš dom i da ga želimo razviti i unaprijediti za sadašnje i buduće generacije.

– Održivost naših odluka i aktivnosti je u srcu našeg poslovanja i svjesni smo da možemo uticati na kvalitet života tu gdje živimo i radimo. Ovom kampanjom želimo omogućiti našim klijentima pogodnosti i povoljnije finansiranje povećanja energetske efikasnosti, a time također doprinijeti i ubrzavanju tranzicije Bosne i Hercegovine u niskougljeničnu ekonomiju – rekao je Hasanić.

Jure Peljhan, također član Uprave NLB Banke d.d. Sarajevo, naveo je da na njihovom putu intenzivne integracije održivosti u poslovanje, ESG standardi ostaju visoko na listi prioriteta i u narednom periodu.

– Proveli smo energetske revizije naša tri objekta u Sarajevu, Tuzli i Mostaru, koji su dobili energetski certifikat A, što naše objekte čini visoko energetski efikasnim objektima. Nastavljamo ovim putem i dalje kako bi maksimalno energetski optimizirali našu poslovnu mrežu. Na ovaj put smo krenuli promišljeno, odlučni da ostavimo bolje tragove i stvorimo bolju budućnost u našem regionu – izjavio je Peljhan.

U promotivnom periodu od 1. aprila do 31. maja, osim niske kamatne stope, omogućeno je do 20 posto popusta za kupovinu Baumit fasadnih sistema, toplotnih pumpi, bijele tehnike i malih kućanskih aparata sa EU naljepnicama A i B klase, te LED rasvjete i sijalica u Zeka Baucentrima uz realizaciju Eko kredita i plaćanje NLB Mastercard® kreditnim karticama.

Generalna direktorica Zeka-Comerc d.o.o. Nejla Aljić istakla je da su oni društveno odgovorna kompanija, kompanija koja misli i djeluje na očuvanju prirode, naše okoline i ekologije.

– Najveći dio stambenog prostora u BiH izgrađen je još 80-tih i 90-tih godina prošlog vijeka, kada je primarni cilj bio zbrinjavanje radnika i njihovih porodica, te što jeftinije izgraditi objekte za stanovanje. Danas su stvari drugačije. Mi želimo da pokažemo inicijativu o izgradnji i utopljavanju doma sa energetskom efikasnošću, zato smo vrijedno radili i pripremili ovu kampanju u suradnji sa partnerima – dodala je Aljić.

Osim predstavljanja promotivnih pogodnosti, prisutnima su održane prezentacije o važnosti energetske efikasnosti, te ušteda i isplativosti eko investicija od strane Evropskog fonda za Jugoistočnu Evropu (EFSE) i kompanija nLogic Advisory i Zeka.

NLB Banka Sarajevo je sa Evropskim fondom za Jugoistočnu Evropu (EFSE) u februaru ove godine potpisala ugovor o ”Tehničkoj pomoći za unaprjeđenje ESG standarda” u cilju poboljšanja ESG upravljanja i doprinosa strategiji održivosti NLB Banke i njenih klijenata. Predstavnik ESFE govorio je o važnosti primjene ovih standarda i važnosti energetske efikasnosti, te o primjerima uspješnih mjera iz BiH i regiona.

Kompanija nLogic Advisory koja pruža konsultantske usluge u oblastima energetike, energetske efikasnosti, klimatskih promjena i održivog razvoja, ranije ove godine je uradila energetsku reviziju nekoliko zgrada i poslovnica NLB Banke. Upravo su na ovom primjeru predstavljeni modeli ušteda energije primjenom energetski efikasnih mjera, saopćeno je iz te banke.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje