Ponedjeljak, 29. Aprila 2024.
Tuzlanski.ba logo

U Tuzli održan “DIEC 2023”: Međunarodna naučna konferencija o digitalnoj ekonomiji

Preuzmite sliku

U organizaciji Visoke škole “Internacionalna poslovno-informaciona akademije” Tuzla danas je održana šesta Međunarodna naučna konferencija o digitalnoj ekonomiji “DIEC 2023”.

Međunarodnu naučnu konferenciju otvorio je dr. Nedret Kikanović, predsjednik Kantonalne privredne komore Tuzla, koji je istakao kako s aspekta članica komore u budućnosti će se digitalna ekonomija više i konkretnije koristiti.

“Svjesni smo činjenice gdje se nalazimo kada je u pitanju oblast digitalne ekonomije i sigurno je da moramo biti svjesni da će to postati sastavni dio nas. Počašćeni smo prisustvom kolegica i kolega iz Beograda i Osijeka, ali i svih učesnika ovogodišnjeg “DIEC-a”, rekao je dr. Nedret Kikanović.

Direktor IPI akademije dr. Damir Bećirović ističe činjenicu kako nikad kvalitetniji radovi nisu pristigli na konferenciju kao ove godine, a autori su iz Slovenije, Srbije, Hrvatske i Bosne i Hercegovine. Svi pristigli i recenzirani radovi objavljeni su u zborniku “DIEC 2023”.

  • “Ovo je prva konferencija o digitalnoj ekonomiji koja je održana u Bosni i Hercegovini i jedna od prvih konferencija u regionu koja se bavi prvenstveno pitanjima digitalne ekonomije, informacionih tehnologija i generalno utjecaja digitalnih promjena na sve procese, ne samo ekonomske nego i šire društvene. Zahvaljujući digitalnim tehnologijama i u vrijeme pandemije uspjeli smo održati kontinuitet održavanja. Konferencije ne bi bilo bez svesrdnog angažmana uposlenika IPI akademije, ali i bez dvije institucije – Fakulteta organizacijskih nauka Univerziteta u Beogradu i Ekonomskog fakulteta Sveučilišta Josip Jurja Štrosmajer iz Osijeka“, rekao je dr. Damir Bećirović.

    Pozvana predavanja na “DIEC-u” održali su prof. dr Anton Biloš i mag.oec Bruno Budimir sa Ekonomskog fakulteta u Osijeku, zatim dr. Branka Radić s Akademije strukovnih studija iz Beograda i dr. Danijela Stojanović iz Instituta ekonomskih nauka Srbije.

  • Između dvije sesije svoje predstavljanje imao je Ariel Aguilar iz Argentije koji je prezentirao projekt „La Bitcioneta“.

    Potom su svoje radove prezetovali: dr. Haris Hamidović, dr. Jasmina Kabil – Hamidović, Amina Buljubašić, Edina Šehić, mr. Mustafa Bešić, mr. Selena Kurtić, sr. Valerij Grašič, prof.dr Dino Arnaut, dr. Damir Bećirović, doc.dr Anida Zahirović – Suhonjić i mr. Adnana Beganlić.

    Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje