Ponedjeljak, 29. Aprila 2024.
Tuzlanski.ba logo

Tuzla imala najveći porast potrošnje tjestenine u proteklih 12 mjeseci

Preuzmite sliku

Svjetski dan tjestenine – Bosanci i Hercegovci pojeli 30.000 porcija tjestenine u 12 mjeseci.

Svjetski dan tjestenine obilježava se danas, proslava italijanske kulturne baštine koja je pronašla put do srca i kuhinja ljudi širom svijeta, uključujući Bosnu i Hercegovinu.

Ova godišnja manifestacija, pokrenuta 1995. godine, postala je omiljena među ljubiteljima tjestenine širom svijeta.

Povodom toga, Glovo višekategorijska platforma koja omogućava pristup različitim proizvodima, predstavila je zanimljive podatke o rastućoj popularnosti tjestenine u Bosni i Hercegovini. U proteklih 12 mjeseci, Bosanci i Hercegovci su naručili čak 33 posto više tjestenine, što je ukupno 30.000 porcija. To je Bosnu i Hercegovinu pozicioniralo na 15. mjesto po potrošnji tjestenine među 25 tržišta na kojima Glovo posluje.

  • Ovaj rast potrošnje podržan je i sa 24 posto više korisnika koji naručuju tjesteninu putem platforme. Osim toga, broj partnera koji nude tjesteninu putem Glovo aplikacije povećao se za 10 posto, pri čemu je značajan rast od 50 posto zabilježen među malim preduzećima.

    Najveći ljubitelji tjestenine koncentrisani su u Sarajevu, gdje je zabilježeno 49 postoukupne potrošnje tjestenine, dok 30 posto potrošnje tjestenine dolazi iz Banja Luke, a 11,6 posto iz Bijeljine. Od svih devet gradova u Bosni i Hercegovini gdje Glovo posluje, Tuzla je imala najveći porast potrošnje tjestenine u proteklih 12 mjeseci (72 posto), slijedi je Banja Luka sa rastom od 49,5 posto, a zatim Sarajevo sa 33 posto više dostavljenih porcija tjestenine u 2023. godini.

    Vrhunac narudžbi tjestenine zabilježen je 19. jula ove godine, kada je oboren rekord sa 123 porcije tjestenine isporučenih u 95 narudžbi u jednom danu. Bosanci preferiraju tjesteninu poslije podne, više od 30 posto narudžbi tjestenine stiglo je između 15:00 i 17:00 sati, čineći ovaj obrok savršenim za kasni ručak ili ranu večeru.

    Važno je napomenuti da su Bolognese, Carbonara i Lasagne i dalje najomiljenija jela od tjestenine, što ističe naklonost Bosanaca prema autentičnim italijanskim ukusima ili, tako reći klasicima.

    Najveći ljubitelj tjestenine u Bosni i Hercegovini dolazi iz Banja Luke, koji je naručio 174 jela od tjestenine u protekloj godini, što znači da je jeo tjesteninu svaki drugi dan. S druge strane, najveći potrošač je drugi korisnik iz Banja Luke, koji je potrošio 1.383 KM na 116 narudžbi tjestenine tokom prošle godine.

    Najdarežljiviji korisnik kad je u pitanju tjestenina dolazi iz Sarajeva, gdje je napravljena najskuplja pojedinačna narudžba tjestenine, potrošivši 234 KM u jednoj narudžbi koja je uključivala tjesteninu, navode iz Glova.

    Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

    Ključne riječi: , ,