Ponedjeljak, 29. Aprila 2024.
Tuzlanski.ba logo

Tuzla domaćin prve ESG konferencije pod sloganom “Ostavljamo bolje tragove”

Preuzmite sliku

Popularno

Prva ESG konferencija NLB Banke pod sloganom “Ostavljamo bolje tragove” bit će upriličena u petak, 23. juna 2023. godine od 11 sati u Tuzli.

Ovaj cjelodnevni događaj posvećen primjeni ESG standarda u praksi ima za cilj promociju zelene budućnosti i podsticanje svih pojedinaca i kompanija na odgovornost prema kvaliteti života u sredinama u kojima živimo.

Na simboličan datum, 20. godišnjicu jedinstvenog kompleksa slanih jezera Panonika, NLB Banka izabrala je upravo Tuzlu za lokaciju ovog važnog događaja.

“Promovišući važnost primjene ESG standarda, pripremili smo četiri jedinstvena predavanja i jednu panel diskusiju na kojima će eminentni stručnjaci govoriti o izazovima i prilikama poslovnih modela koji obuhvataju ekološke, društvene i upravljačke faktore za održivu budućnost. Pripremili smo i niz drugih sadržaja značajnih za ovu temu kako bismo, kao začetnik i organizacija koja teži da bude pokretačka sila razvoja i napretka u regionu, ovu temu približili svima i potaknuli da održivost postane temeljni stub budućih odluka i planova organizacija i kompanija u Bosni i Hercegovini”, istakli je Lidija Žigić, predsjednica Uprave NLB Banke.

Na panelu “Izazovi i prilike ulaganja primjenom ekoloških, socijalnih i upravljačkih (ESG) kriterija” govorit će predsjednik Uprave NLB d.d. Blaž Brodnjak, direktorica Centra za ekologiju i energiju Tuzla Džemila Agić, ministrica prostornog uređenja i zaštite okolice Tuzlanskog kantona Anela Ajšić i profesor Elektrotehničkog fakulteta u Sarajevu Vedad Bečirović.

Na konferenciji će partneri predstaviti održiva rješenja za budućnost pa će tako kompanija Zeka prezentirati sve pogodnosti solarne pumpe, Eurosolar – Hifa Oil solarne nadstrešnice za parking i druge solarne proizvode, Mastercard će javnost podsjetiti na saradnje sa NLB Bankom fokusirane na podršku održivom turizmu i promociju prirodnih ljepota naše zemlje, dok će Lukavac Cement, kao pionir u korištenju alternativnih goriva, promovisati dekarbonizaciju i postulate modernog poslovanja prema EU normama. Poseban segment skupa posvećen je predstavljanju rada Centra za autizam “Meho Sadiković” iz Tuzle i Udruženja “Moja zvjezdica” iz Sarajeva.

Svi prisutni moći će pogledati i umjetničke radove učenika 11 škola Tuzlanskog kantona, pristigle na konkurs “Nova prilika”, a najuspješniji autori će biti obradovani vrijednim nagradama.

“‘Ostavljamo bolje tragove’ je naš moto i vodilja koja nas inspiriše da budemo predvodnici promjena. NLB Banka je ponosna što je domaćin ove konferencije koja će okupiti stručnjake iz različitih sektora i omogućiti dijalog, razmjenu ideja i stvaranje partnerstava u cilju stvaranja održive budućnosti za sve nas”, poručeno je u povodu konferencije.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje