Srijeda, 15. Maja 2024.
Tuzlanski.ba logo

Trend nezaposlenosti u Bosni i Hercegovini ne opada

Preuzmite sliku

Iako je u prva tri mjeseca 2015. godine došlo do smanjena broja registrovanih nezaposlenih osoba, trend nezaposlenosti u našoj zemlji ne opada. Prema podacima Agencije za rad i zapošljavanje BiH, u prva tri mjeseca tekuće godine povećan je i broj osoba kojima je prestao radni odnos.

Prateći stanje na domaćem tržištu rada, u prva tri mjeseca 2015. godine zabilježeno je smanjenje broja registrovanih nezaposlenih osoba u BiH za 5.673 ili 1.03 % , u odnosu na isti period prošle godine, podaci su Agencije za rad i zapošljavanje BiH. Istovremeno je evidentiran i povećan broj novoprijavljenih osoba na evidencijama nezaposlenih. Samo u Tuzlanskom kantonu broj prijavljenih osoba na evidenciju Službe za zapošljavanje prema posljednjim podacima iznosio je oko 100 hiljada.

„Povećanje broja novoprijavljenih lica na evidencije nazaposlenosti, ukupno za posmatrani period, registrovano je povećanje za 0,9 posto u odnosu na isti period 2014. godine.“, naveo je Željko Rajić direktor Agencije za rad i zapošljavanje BiH

U protekla tri mjeseca došlo je do povećanja broja zaposlenih osoba koje su se nalazile na evidencijam službi za zapošljavanje i to za 8,7 posto, u odnosu na isti period 2014. godine. Agencija za rad i zapošljanje BiH svakodnevno radi na realizaciji sporazuma o socijalnom osiguranju nezaposlenih osoba.

„Smanjenje broja prijavljenih potreba za zapošljavanjem radnika, povećanje broja lica kojima je prestao radni odnos i smanjenje broja korisnika novčane naknade, u poređenju sa prosjekom za isti period 2014. godine, manji je za 1126 lica ili za 7,7 posto.“, dodao je Rajić.

U prva tri mjeseca 2015. godine putem sporazuma o zapošljavanju sa Slovenijom, 540 građana BiH dobilo je posao u ovoj državi. U istom periodu putem dogovora o zapošljavanju medicinskih radnika sa srednjom stručnom spremom , 236 osoba je dobilo posao u Njemačkoj, a za njih još 51, procedura je u toku. Na područja Tuzlanskog kantona primjetan je odlazak medicinskih sestara i tehničara u inostranstvo, a samo u 2014. godini iz UKC-a Tuzla otišlo je 15 medicinara. (RTV Slon)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , ,