Nedjelja, 28. Aprila 2024.
Tuzlanski.ba logo

Suad Muratović radni vijek proveo u Tuzlanskoj pivari: “Volim ovaj grad i volim ovo pivo”

Preuzmite sliku

Tuzlanski pilsner će uskoro proslaviti svoj 140. rođendan, a tačno četvrtinu tog vremena na njegovoj proizvodnji radi Suad Muratović.

Suad je kuhar piva, a na samom početku razgovora sa ponosom ističe da u varionici Pivare Tuzla radi već 35 godina. Objašnjava da se u varionici pravi sladovina, podloga za pivo. “Sladovina bude kao čaj“, nastavlja, “a onda se doda kvasac. On se hrani tom sladovinom i pravi dva nusproizvoda. Jedan je alkohol, a drugi CO2. I tako ustvari nastaje pivo.“

Pored toga što kuha pivo, Suad voli i da slika. Zidovi varionice su danas ukrašeni njegovim muralima amblema pivare, a on kaže da se tu, ustvari, zaposlio neplanirano: “Moj školski drug je aplicirao na konkurs, a pošto je imao veliku dioptriju i nije mogao proći ljekarski, rekao mi je da odem umjesto njega.“ Počeo je raditi 1. oktobra 1988. godine, kao pomoćnik majstora, odnosno kuhara piva.

  • Sjeća se nekadašnjih vremena kada se o novim tehnologijama učilo iz lista Pivarstvo, stručnog časopisa industrije piva i slada Jugoslavije. Tada je posao bio dosta teži nego danas, i dosta toga se vršilo ručno.

    U Pivari Tuzla je radio i u najtežem periodu raspada bivše države i rata u BiH. Bilo mu je nezamislivo da napusti svoj posao: „Ostao sam ovdje zato što to ovo volim. Volim ovaj grad i volim ovo pivo.“

  • Vremenom je i sam postao kuhar, a nakon toga i poslovođa u varionici. Kaže da je svoju ljubav prema Tuzlanskom pilsneru prenio i na svoja dva sina. Oni se danas rado prisjećaju prvog puta kada su sa ocem točili i pili pivo direktno sa česme u pivari.

    “Ja volim pivo. To i pijem, ne pijem ništa drugo”, kaže Suad. A kada istu ljubav prepozna kod novih radnika u pivari, sa radošću im prenosi sve tajne svog zanata.

    Azra Faslić se zaposlila u Pivari Tuzla 2017. godine. Bila je jedina žena tehnolog u većinski muškom okruženju i trebalo joj dosta truda da razbije predrasudu da tehnologija piva nije ženski posao. Ali sa Suadom je razvila zdrav odnos već od samog početka.

    “Moj prvi doticaj sa pivarom je bio sa ovim pogonom i sa Suadom, tako da je to ostalo neraskidivo do dana današnjeg”, prisjeća se.

  • Njen posao olakšala su i velika ulaganja u pivaru koja su počela nedugo nakon njenog dolaska:

    “U januaru 2018. godine postali smo dio Bingo grupacije. Od tada, situacija se enormno mijenjala iz godine u godinu. Uloženo je preko 10 miliona KM i zaista su urađene nevjerovatne stvari. Unaprijeđeni su uslovi proizvodnje i sigurnost proizvoda, kao i naši radni uslovi.”

    Pod Suadovim mentorstvom, Azra je postala rukovoditeljica proizvodnje. Danas nadgleda sve aspekte produkcije piva, od pregleda ulaznih sirovina, do kontrole gotovog proizvoda. A pored toga što osigurava da recept za Tuzlanski pilsner ostane potpuno isti kakav je bio prije 140 godina, razvila je i recept za sasvim novo pivo, Bjørn Premium Lager.

  • Suad završava razgovor riječima da je sav njegov život vezan za pivaru. Rođen je pored nje, pored nje je odrastao, a i danas živi u njenoj blizini. Za nešto više od dvije godine, napušta svoj posao i odlazi u penziju. Siguran je da recept za Tuzlanski pilsner ostavlja u dobrim rukama. (Tuzlanski.ba)

    Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje