Petak, 23. Februara 2024.
Tuzlanski.ba logo

Skijaška sezona u BiH zvanično startala: Ovo su cijene na Jahorini i Bjelašnici

Preuzmite sliku

Službeno otvaranje skijaške sezone direktor Olimpijskog centra Jahorina Dejan Ljevnajić najavio je za 8. decembra uz koncert Zdravka Čolića, kazavši kako tamo planiraju svakog vikenda ugostiti po jednu regionalnu muzičku zvijezdu.

Skijaška sezona na olimpijskim planinama kod Sarajeva simbolično je otvorena proteklog vikenda na Jahorini, gdje se turistički djelatnici, kao i na Bjelašnici, nadaju kako će tokom ove zime ponovo privući veliki broj posjetitelja iz regije računajući pritom na povoljnije cijene u usporedbi s konkurencijom. Dvadesetak centimetara snijega te niske temperature omogućili su osposobljavanje jedne od jahorinskih skijaških staza gdje su u pogon pušteni i sistemi za umjetno zasnježivanje, kao i na Bjelašnici gdje početak skijanja najavljuju za kraj ove sedmice ukoliko se sadašnje vremenske prilike održe.

Službeno otvaranje skijaške sezone direktor Olimpijskog centra Jahorina Dejan Ljevnajić najavio je za 8. decembra uz koncert Zdravka Čolića, kazavši kako tamo planiraju svakog vikenda ugostiti po jednu regionalnu muzičku zvijezdu i tako obogatiti turističku ponudu. Kazao je kako Jahorina ovogodišnju skijašku sezonu očekuje s novim stazama i infrastrukturom, a pritom su nastojali ostati cjenovno privlačni.

“Cijene smo u poređenju s prošlom sezonom povećali za samo pet posto”, kazao je Ljevnajić, koji ne skriva ambicije da Jahorinu pretvori u najsavremeniji skijaški centar jugoistoka Evrope. U prvoj polovini januara, kada se za skijanje odlučuje najveći broj Hrvata, dnevni ski pass na Jahorini staje 44 eura za odrasle osobe, dok je šestodnevni 199 eura. Za djecu je u tom razdoblju cijena 37,5 odnosno 161,5 eura.

Izvan tog “udarnog” dijela sezone karte su jeftinije za oko 10 posto, dok tokom cijele sezone osobe starije od 75 godina imaju pravo na besplatno skijanje. Za tu cijenu skijaši mogu računati na 52 kilometra uređenih staza, od kojih je 12 kilometara osposobljeno i za noćno skijanje. Na raspolaganju je 17 gondola, sjedežnica i ski liftova, koji u jednom satu mogu prevesti do 32 hiljade skijaša.

Na Bjelašnici i Igmanu nude nešto skromniju infrastrukturu, ali i povoljnije cijene u poređenju s Jahorinom. Bjelašnica skijašima nudi osam skijaških staza dugačkih 14 kilometara dok je na obližnjem Igmanu skijanje moguće na oko dva kilometra staza. Tamo su instalirane četiri žičare i pet ski liftova. Jamin Mehić, direktor poduzeća “ZOI 84”, koje upravlja skijaškim centrom Bjelašnica-Igman, kazao je kako je njihova politika da cjenovno budu što pristupačniji i tako privuku što veći broj posjetitelja, posebice iz Sarajeva, udaljenog oko 25 kilometara.

Dnevna skijaška karta za Bjelašnicu tako tokom cijele sezone za odrasle stoji 24 eura, dok je cijena za djecu 15 eura. Šestodnevni skip pass za odrasle je 135,5 eura, a za djecu 92 eura. (Hina | Foto: Ilustracija)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , , ,