Petak, 3. Maja 2024.
Tuzlanski.ba logo

Prilika za napredak: Radno osposobljavanje za 30 majki s djecom

Preuzmite sliku

U okviru projekta, koji je pokrenuo Populacijski fond Ujedinjenih nacija (UNFPA) u saradnji s Vladom Republike Češke, kompanijom dm – drogerie markt BiH i Fondacijom Mozaik, 30 izabranih nezaposlenih majki s djetetom ili djecom predškolskog uzrasta dobit će priliku za osposobljavanje na radu u periodu od tri mjeseca.

Predstavnik UNPFA u BiH John Kennedy Mosoti na konferenciji za medije naveo je da je u BiH trenutno polovina radno sposobnih žena izvan tržišta rada i ne ostvaruje nikakve prihode kojima bi mogli da podrže sebe i svoju porodicu.

“S obzirom na to da se radi o ogromnom potencijalu, više od pola miliona nezaposlenih žena koje nisu na radnom tržištu aktivno su isključene iz ekonomije, potrebno ih je podržati kroz jačanje vještina, kao i omogućiti im društvenu brigu za njihovu djecu kako bi imale vremena za aktivno učešće na tržištu rada”,  kazao je Mosoti.

Dodao je da bi kompanije iz privatnog ali i javnog sektora trebale slijediti dobre prakse i pokrenuti projekte, dati prioritet zapošljavanja majki s djecom. Time bi se okončala rodno zasnovana diskriminacija.

Na konferenciji je istaknuto da se majke često suočavaju s izazovima koji im otežavaju učešće na tržištu rada. Nedostatak relevantnih vještina, nedostatak podrške u brizi za djecom i nedovoljna prilagođenost poslodavaca su samo neki od problema s kojima se majke susreću.

Ambasadorica Češke u BiH Ivana Hlavsova je kazala da je Vlada Češke prepoznala veliki značaj osnaživanja majki, a samim tim i jačanja ekonomije u BiH. Stoga u ovakve i slične projekte u BiH godišnje ulaže oko četiri milona eura.

“Briga o djeci ne smije biti prepreka ulaska na tržište rada, posebno žena, majki. Naš cilj je da poslodavci uvide veliki potencijal koji leži u ovoj grupi stanovništva koja je često zanemarena, a to su majke s djecom. One moraju biti osnažene i pokušati ući na tržište rada”, istakla je ambasadorica Hlavsova.

  • Članica Uprave dmBiH Emina Mušinović navela je da je dmBiH društveno odgovorna kompanija i ima aktivno učešće u projektima koji su značajni za lokalne zajednice.

    “Ponosni smo partner ovog projekta putem kojeg ćemo osigurati usavršavanje za 30 majki širom BiH. Takvo iskustvo, za koje će primati naknadu, bit će sjajna prilika za njih da zakorače na tržište rada, te budu konkuretntne, zaposle se i ostvaruju prihode”,  kazala je Mušinović.

    Uprkos razvoju tehnologije, kako je kazao direktor Fondacije Mozaik Zoran Puljić, danas je mladim majkama teže, zato je bitno da razvojne agencije pokrenu više ovakvih programa koji sistemski rješavaju izazove s kojima se mlada majka suočava.

    Mosoti, Hlavsova, Mušanović i Puljić pozvali sve zainteresirane majke da se prijave za učešće u projektu do 25. juna ove godine, a koje zbog čuvanja djece nisu u mogućnosti da rade.

    Za dodatne informacije zainteresirani mogu posjetiti facebook stranicu UNFPA BiH.

    Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

    Ključne riječi: , , , , , ,